BENOveren: pak het meteen goed aan!

BENOveren is een samentrekking van BEter reNOveren. Het doel is om je woning niet te renoveren, maar béter te renoveren, en zo je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Concreet streef je dan naar een energiepeil van 60 of een EPC van 100. Doordat je huis energiezuiniger is, verklein je ook de uitstoot van CO2. Daarmee draag je jouw steentje bij tegen de opwarming van de aarde.

Een geslaagde BENOvatie start met een doordacht stappenplan. Een BENOvatie heeft immers een ideale volgorde:

Wat is BENOveren banner
wat is BENOveren stap1

1. Begin bovenaf: de meeste warmte ontsnapt via het dak. Je dak isoleren is dus een logische eerste stap in je BENOvatieplan. Een hellend dak kun je zowel aan binnen- als buitenkant isoleren. Voor plat dak kies je het best een isolatie aan de buitenkant.

wat is BENOveren stap2

2. Pak je muren aan: na het dak, verlies je het meest warmte via de muren. Je buitenmuren isoleren kan op drie manieren: spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie.

wat is BENOveren stap3

3. Ramen en deuren: ramen ouder dan tien jaar? Dan heeft dat wellicht een grote impact op je energiekost. Schakel daarom over op hoogrendementsglas en vervang best je raamprofielen. Vergeet ook niet garagepoort en buitendeuren! Ook die moeten natuurlijk goed isoleren.

wat is BENOveren stap4

4. Warme voetjes: Als je vloer goed geïsoleerd is, voelt die veel minder kil aan en kun je de thermostaat een graadje lager zetten. Bij een kelder of kruipruimte isoleer je best van onderaf. Geen kelder? Dan isoleer je tussen draagvloer en vloerbekleding, of je graaft de vloer uit en brengt een isolatielaag aan. Vraag alleszins raad aan een vakman voor het isoleren van je vloer!

Technieken

5. De technieken: energiefactuur nog verder verlagen? Neem dan de technieken van je woning onder handen. Daarmee bedoelen we verwarming en warm water, maar ook ventilatie, verlichting en elektriciteit. Door daar ook te kiezen voor duurzame technieken en hernieuwbare energie, draag je nog meer bij aan een energiezuinig huis.

Waarom BENOveren?

Waarom zou je BENOveren? Wel, BENOveren heeft een aantal voordelen, die bovendien direct voelbaar zijn. Sommige letterlijk, zoals je wooncomfort. Daarnaast is BENOveren ook voelbaar in je portemonnee, verhoogt het de waarde van je huis, en bewijs je het milieu een dienst.

Comfort in huis

Door je huis goed te isoleren en te ventileren, verhoog je je wooncomfort. Je zal merken dat de ingrepen die je doet, meteen impact hebben. Dicht bij het raam voelt het plots niet meer zo koud, of die kille hoek aan de tuinkant blijkt nu een knusse plek. Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming maakt het lekker warm aan de voetjes. En het is niet alleen in de winter comfortabeler: een isolerende jas voor je huis houdt in de zomer immers ook de warmte buiten. 

Lagere energierekening

Woon je in een slecht geïsoleerd huis, dan verbruik je onnodig veel energie om te verwarmen. Een eenvoudige ingreep als het isoleren van je dak of zoldervloer kan al een groot verschil maken. Voldoende en juist isoleren én ventileren maakt dus dat je minder moet stoken, waardoor je energiekosten dalen. Bovendien zijn er heel wat premies en subsidies voor wie BENOveert, waardoor de terugverdientijd van je ingrepen verkleint. Alles wat je daarna minder betaalt aan stookkosten, is dus pure winst!

Fijn voor het milieu

Het is wel duidelijk: een goed geïsoleerde en luchtdichte woning vraagt minder verwarming. Dat betekent dat je ook minder CO2 uitstoot. Maak je ook nog eens gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, dan verklein je je ecologische voetafdruk nog meer. Het klimaat zal je dankbaar zijn.

Hogere waarde

Je huis BENOveren vraagt een investering. Maar die ingrepen maken wel dat je voldoet aan de eisen op vlak van energieprestatie, en ze verhogen de waarde van je woning. Kopers kijken immers ook naar de energiezuinigheid van het huis dat ze willen kopen, en zijn bereid meer te betalen voor woningen die voldoen aan de normen. Ook al ben je niet van plan je woning nu te verkopen, door te BENOveren ben je zeker dat de waarde van je huis stabiel blijft.

Voor wie?

Heb je plannen om een huis te kopen? Of heb je renovatieplannen maar weet je niet goed waar te starten? In welke fase ook, je informeren over BENOveren heeft alleen maar voordelen. Zo kan je beter inschatten wat de mogelijkheden zijn en hoeveel je dat zal opleveren.

Fluvius biedt je gratis, onafhankelijk en persoonlijk advies. Ontmoet onze experts op beurzen en krijg tips op maat voor jouw project. Of kom langs op een van de energiefitsessies in je buurt, waar je praktische tips en advies krijgt waarmee je meteen aan de slag kan.
Bekijk de kalender en schrijf je in voor een sessie.

Vraag raad aan de BENOvatiecoach

Wist je dat je als BENOveerder aanspraak kan maken op advies en begeleiding tijdens je volledige BENOvatieproject? De BENOvatiecoach doet een complete doorlichting van je woning, stelt een BENOvatieplan op en volgt vervolgens offertes en werken op. Een totaalbegeleiding door een vakexpert dus! Hoe dat werkt? Je inschrijven als BENOveerder volstaat. Fluvius doet de rest.

Lees alles over de BENOvatiecoach en schrijf je in!

Onafhankelijke informatie

Het Topten platform verzamelt heel wat praktische tips en onafhankelijke info over slimme energiekeuzes en energievriendelijke toestellen. Meer informatie vind je via hun website.
Onze partner Ecobouwers verzamelt alle info rond duurzaam, ecologisch en/of klimaatneutraal bouwen en verbouwen. Op hun website vind je heel wat handige tips en tricks.