Meer woonruimte nodig? Richt je zolder in.

13 april 2021 - Leestijd: 4 minuten
Zolderkamer

Onder je dakpannen ligt er vaak een zee van ruimte. Ideaal om een extra sfeervolle slaapkamer in te richten, een open atelier of een speelpaleis voor de kinderen. Heb je een hellend dak? Maak dan gebruik van de unieke lichtinval die in andere kamers niet mogelijk is. Bezin wel vooraleer je eraan begint: de zolder blijft een aparte ruimte met specifieke eisen en beperkingen. Vandaar een aantal aandachtspunten om je op weg te helpen!

1. Onderzoek nauwlettend je dakbedekking ...

Een traditioneel, goed geïsoleerd hellend dak bestaat uit vier onderdelen: de dakstructuur, een onderdak (een waterdichte en dampdoorlatende folie of plaat net onder de dakbedekking) dat je isolatie en binnenruimte moet beschermen tegen neerslag en wind van buiten, het isolatiemateriaal zelf, en ten vierde een dampremmende laag die condensproblemen vermijdt.

De dakstructuur mag niet zijn aangetast door insecten, schimmels of zwammen. Kijk zeker ook na of je dak goed waterdicht is. Elke belangrijke waterinsijpeling zal immers vroeg of laat het dakgebinte aantasten.

2. Schat de beschikbare ruimte goed in.

Een zolder kan ruim lijken, maar in de praktijk is een groot gedeelte ervan onbruikbaar. De echt bewoonbare oppervlakte beperkt zich tot de plaatsen waar je comfortabel rechtop kan staan. Dat betekent echter niet dat de rest van de zolder verloren is. In de ruimte onder de dakhelling kan je bijvoorbeeld perfect een bureau, een bed of inbouwkasten voorzien.

Hoe steiler de dakhelling, hoe meer vierkante meter woonmogelijkheid. Ideaal is een dakhelling van 45°. Eventueel kan je het dak laten verhogen of de dakvorm aanpassen door middel van een dakkapel.

3. Is er voldoende lichtinval op zolder?

Voor een ideale lichtinval moet volgens vakmensen het raamoppervlak 10 à 12% van de vloeroppervlakte bedragen. De vaakst gekozen oplossing zijn dakvensters. Ze brengen zo’n 40% meer daglicht binnen dan een dakkapel met dezelfde oppervlakte, en ze zijn (ook door een handige doe-het-zelver) eenvoudig te plaatsen – zeker als ze precies tussen twee gordingen passen.

Een zeer efficiënte combinatie is alvast zonwerend glas met een coating om de bevuiling tegen te gaan. De regen spoelt dan de vuilresten op het glas eenvoudigweg weg. Aangezien de U-waarde daalt wanneer beglazing gekanteld wordt, is ook driedubbel glas een aanrader. Maar dat is sowieso zwaarder dan dubbel glas en daardoor niet geschikt voor elk dak.

4. Zorg altijd voor verse lucht.

Een volwaardige leefruimte heeft het meest baat bij een gecontroleerde ventilatie. Een ventilatiesysteem C heeft voor de installatie maar een minimum aan leidingen nodig en is bovendien ‘vraaggestuurd’ – het ventileert dus enkel wanneer dat nodig is. Op die manier hou je het energieverbruik van het systeem zo laag mogelijk.

Met een vraaggestuurde decentrale ventilatie voer je vervuilde lucht af. Deze ventilatie stemt bovendien het niveau volautomatisch af op het vochtgehalte en de geurtjes die het systeem 24/7 via sensoren detecteert. Bij deze de geknipte oplossing als je bijvoorbeeld in je zolderruimte een badkamer of extra toilet wilt installeren.

5. Stevige gipsplaten, ook tegen lawaaihinder.

Van plan om een flatscreen, boekenrekjes of een zwaar schilderij aan de muur te hangen? Er bestaan gipsplaten die tot vijfmaal sterker zijn dan de klassieke. Je kan er per ophangpunt 30 kilo aan kwijt, gewoon met een spaanplaatschroef van 5 mm diameter. Pluggen zijn dus niet langer nodig! Deze platen zorgen bovendien voor een goede geluidsisolatie: geen last meer van feestende buren dus!

6. Beter eentje te veel dan te weinig.

Zorg sowieso voor voldoende stopcontacten én lichtpunten. En met domotica, automatisatie, parlofonie of videofonie wordt je zolderverbouwing pas echt ‘slim’. Via hoogwaardige domotica kun je naast de verlichting ook de zonwering, ventilatie en verwarming bedienen.

Expert aan het woord

“Ben je van plan om je onderdak te laten vervangen of meteen een nieuw te plaatsen? Overweeg dan beslist om isolerende houtvezelplaten te gebruiken. Ook voor de isolatie van je hellend dak kan je trouwens voor diezelfde  isolerende houtvezelplaten, of zelfs ingeblazen houtvezels, kiezen. Deze vertragen immers heel doeltreffend de  warmtedoorgang. Ideaal dus als wapen tegen oververhitting van je geBENOveerde zolderruimte.”

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premies - energie-efficiëntie, Fluvius