Krijg een klare kijk op je raamisolatie!

17 maart 2020 - Leestijd: 5 minuten
raamisolatie

Beschik je nog over enkel of dubbel glas? Vervang het dan best zo snel mogelijk door hoogrendementsglas. Dit vermindert immers het warmteverlies met gemiddeld 15%, en verhoogt bovendien je comfortgevoel (condensvorming aan de binnenzijde verdwijnt, bijvoorbeeld). Spendeer daarnaast ook voldoende aandacht aan je profielen!

 

Tip: hoe weet je of je dubbel glas of hoogrendementsglas in je ramen hebt?

vlamtest

Hou een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas, tot je vier vlammetjes in het glas gespiegeld ziet. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur? Dan is het dubbel glas. Heeft het derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het hoogrendementsglas.

Gezien het ruime aanbod is het niet eenvoudig om de juiste ramen te kiezen. En voor je BENOvatie is het al niet veel makkelijker, want wat wil je doen met je bestaande ramen: behouden, herstellen, verbeteren of vervangen?

 

Hergebruik van bestaande houten profielen.

In oudere woningen treffen we vaak nog houten ramen aan met enkel glas. Indien het raam in goede staat is, en geschikt is om hoogrendementsglas in te laten plaatsen, kun je de raamprofielen eventueel behouden.

Warmteverliezen beperken? Vervang de beglazing, verbeter de luchtdichtheid met tochtstrips en kijk het hang- en sluitwerk na. Je hebt drie mogelijkheden om de thermische prestaties van houten buitenschrijnwerk te verbeteren: hoogrendementsglas plaatsen in bestaand schrijnwerk, voorzetbeglazing aanbrengen of voorzetramen plaatsen.

  • Hoogrendementsglas in bestaande profielen.

Te overwegen bij ramen zonder specifieke erfgoedwaarde. Indien wel een unieke waarde (bijvoorbeeld kunstige ramen in woningen van de eerste helft van de 20ste eeuw of ouder) is deze keuze niet optimaal. Bij de vervanging van oud glas verandert het uitzicht van het venster immers ingrijpend. Laat nakijken of het schrijnwerk stevig genoeg is om hoogrendementsglas te dragen (meestal geen probleem).

  • Voorzetglas

Je kunt ook een extra glasblad laten aanbrengen aan de binnenzijde van een bestaand raam. Met dit systeem bekom je een U-waarde van ongeveer 2,8 W/m2.K als de voorzetbeglazing gewoon glas is, en met hoogrendementsglas als voorzetbeglazing 1,8 W/m2.K. Het is een interessant systeem om de thermische isolatie van vensters met loodglas te verbeteren. Gezien de spouw niet hermetisch is afgesloten, en er dus stof kan indringen, moet je voorzien dat je het voorzetglas af en toe kan wegnemen voor onderhoud.

Eventueel kan het loodglas in het hoogrendementglas geplaatst worden.  Ter info niet voor publicatie: https://www.glasdiscount.nl/isolatieglas-met-glas-in-lood

  • Voorzetraam

Vaak is het makkelijker en efficiënter om aan de binnenzijde van een bestaand raam een nieuw raam te plaatsen. Op die manier blijft het uitzicht van de gevel behouden. Dit systeem kun je weliswaar alleen toepassen wanneer de raamopening aan de binnenkant voldoende diep is. Je bekomt dan een U-waarde van ongeveer 2,8 W/m2.K als de voorzetbeglazing gewoon dubbel glas is, en 1,0 W/m2.K met hoogrendementsglas.

Hergebruik van bestaande profielen in aluminium of pvc.

Als de isolatiewaarde van je raamprofielen in aluminium of pvc nog voldoet, kun je de enkele of dubbele beglazing vervangen door hoogrendementsglas.
 

Het volledige raam vervangen.

Is je raam in een slechte staat of zijn de profielen niet voldoende isolerend? Dan zijn nieuwe ramen ongetwijfeld de beste keuze. Maar hoe weet je nu of de nieuwe ramen voldoende isoleren om te voldoen aan de voorwaarden voor een premie? Kijk hiervoor naar de waarden die fabrikanten opgeven. Niet alleen de isolatiewaarde van het glas is belangrijk, ook de raamprofielen moeten voldoende isoleren. Vergeet ook niet dat een zorgvuldige plaatsing van belang is. De aannemer moet de ramen regen- en luchtdicht inbouwen, anders behaal je nooit de vooropgestelde isolatiewaarden.

Isolatiewaarde

De thermische isolatie van profielen verbetert met een toename van het aantal kamers en/of diepere profielen. De isolatiewaarde wordt voornamelijk bepaald door de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal. Hout en pvc isoleren beter dan aluminium. Bij aluminiumprofielen opteer je dan ook best voor thermisch onderbroken profielen. Hierbij wordt het aluminiumprofiel samengesteld uit twee aluminiumschalen, verbonden door een kunststofprofiel. 

Soorten profielen

Je kunt kiezen tussen hout, hout met een aluminium buitenafwerking, aluminium of kunststof. De keuze heeft een effect op het uitzicht, de isolatiewaarde, het onderhoud én de prijs: 

  • Hout

De meeste mensen ervaren hout als mooi en aangenaam. Hout isoleert redelijk goed en het is duurzaam op voorwaarde dat het hout afkomstig is uit verantwoorde bosbouw, en niet behandeld is met milieuschadelijke producten. Houten ramen zijn vrij gemakkelijk te herstellen en hebben een lange levensduur (bij goed onderhoud). Het is een fabel dat je hout elk jaar moet schilderen of beitsen. Een schilderbeurt kan makkelijk 4 tot 5 jaar meegaan. Een houten raam moet je wel regelmatig poetsen om het lang in een goede staat te behouden. Stof en vuil kunnen immers de afwerking beschadigen, omdat regenwater blijft staan.

  • Aluminium

Raamprofielen in Aluminium zonder thermische onderbreking zijn niet meer van deze tijd. Zij horen niet thuis in een goed geïsoleerde woning en kun je dus beter vervangen. Op zich isoleert aluminium niet goed, maar met zo’n thermische onderbreking help je dat probleem de wereld uit. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt. De twee meest voorkomende zijn polyamidestrippen en volle polyurethaankernen.

  • Hout-aluminium

Schrijnwerk uit houten profielen mét een aluminium afwerking aan de buitenzijde combineren de voordelen van beide materialen. Deze profielen hebben een relatief goede isolatiewaarde, een lange levensduur en ze zijn onderhoudsarm. Bovendien kun je kiezen voor een houtsoort uit een lagere duurzaamheidsklasse, waardoor er meer keuze is in lokale houtsoorten.

  • Kunststof

De huidige standaard kunststofraamprofielen bestaan uit pvc. Ze beschikken over een goede isolatiewaarde door de lage warmtegeleidingscoëfficient van pvc en de verschillende profielkamers (meerkamerprofielen). Om te voldoen aan de criteria voor passiefhuizen kunnen de verschillende pvc-profielkamers geïnjecteerd met isolatieschuim. Ze hebben een lange levensduur.

Expert aan het woord

Als je niet weet of je huidige beglazing voldoende isoleert, kun je de U-waarde van je beglazing opzoeken via deze link. Meer info over snel en correct beglazing identificeren, vind je in dit handige artikel.”

Theo Verstappen
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius.