
Duurzaam en energiezuinig verwarmen.
Mazout, en zelfs aardgas, verdwijnen stap voor stap uit onze woningen. Want vandaag bestaan er immers voldoende duurzame alternatieven op vlak van verwarming en de productie van warm water. Warmtepompen en zonneboilers vormen alvast een geschikte plaatsvervanger voor de traditionele cv-ketel, hr-ketel en gaskachel. Ter info: wist je dat 1 l warm water ruim 50 keer zoveel energie kost als 1 l koud water?
Even opfrissen ...
Als we het over duurzame verwarming hebben, bedoelen we verwarming zonder uitstoot van CO2.. Denk hierbij aan warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op gas maakt plaats voor elektrische warmtepompen en, ruimer gezien, stadsverwarming via warmtenetten. Al kunnen we niet meteen vertellen hoe verwarming er in de toekomst precies zal uitzien (en dan kan het er ook nog eens per stad en buurt verschillend zijn).
Hartverwarmende tips voor verwarming en warm water.
- Zet een eerste stap naar duurzame verwarming door je hr-ketel te combineren met een zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
- Wil je volledig overstappen naar duurzame energie voor je verwarming en warm water? Bespreek samen met een BENOvatiecoach een compleet nieuw systeem, een totaalaanpak voor je woonst. Denk hierbij allereerst aan een uitstekende isolatie, zowel voor je dak als de muren en vloeren!
- Weet dat er talloze aantrekkelijke premies bestaan voor diverse technieken en toepassingen, zoals zonneboilers en warmtepompen.
- Gebruik je verwarming slim: bestaande verwarmingsinstallatie upgraden, lage temperatuurverwarming (LTV), geen slaapkamers verwarmen, sluit de deuren in huis … Extra tip: zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je € 9 /jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
- Van al het warme water dat je gebruikt, gaat 80% naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je dus flink besparen op je energieverbruik.
- Informeer je over hoe je je verwarmingsinstallatie zuinig instelt.
Voor welke premie(s) ga je?
Je krijgt een BENOpremie voor de isolatie van je dak of zolder, muur en vloer of kelder. Ook voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing en voor energiebesparende toestellen als een warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler kan je rekenen op een mooie premie. Vanaf drie energiebesparende investeringen binnen de vijf jaar krijg je – bovenop de gewone premies – ook een totaalrenovatiebonus. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Wij registreren telkens je premie-aanvraag en kennen automatisch je bonus toe wanneer je daarvoor aan alle voorwaarden hebt voldaan. Het totaalbedrag van de bonus kan oplopen tot 4750 euro per woning.