Zijn je muren klaar voor spouwisolatie?

30 december 2020 - Leestijd: 5 minuten
Buitenmuur isoleren

Je komt thuis na een koude werkdag en zet dus met plezier de verwarming een beetje hoger. Alleen, het voelt lang niet zo lekker warm aan … Hoe komt dat nu? Weet dat tot 20% van de gestookte warmte in je huis verloren gaat via de muren. Een handige oplossing? Isolatie in je spouw (als je die hebt tenminste, zie verder …). Spouwisolatie is een heel efficiënte techniek. De ingreep neemt slechts 1 à 2 dagen in beslag, de kosten zijn minimaal en de investering verdien je al terug na gemiddeld 3 tot 5 jaar. Bovendien kun je tijdens de isolatiewerken gezellig in je huis blijven wonen.

Hieronder vind je alvast de antwoorden op veelgestelde vragen omtrent spouwmuren en spouwisolatie

Belangrijkste vraag: heeft je woning spouwmuren?

Om 100% zeker te zijn, zul je de proef op de som moeten nemen en in een voeg boren. Schiet je boor na een tiental centimeter door? Dan heb je te maken met een spouwmuur. Ook volgende weetjes geven je een goede eerste indicatie:

 • de meeste spouwmuren dateren van na de Tweede Wereldoorlog.
 • je muur is minstens 24 cm dik (makkelijk te meten aan de deuropening).
 • Een spouwmuur bestaat namelijk uit een afzonderlijke binnenmuur (meestal snelbouwsteen, 14 cm) én een buitenmuur (gevelsteen, 9 cm), met daar tussenin een luchtlaag.
 • alleen de lange zijde van de gevelsteen is zichtbaar, de ‘kopse kant’ (de zijde van een baksteen met de kleinste oppervlakte heet de ‘kop’) niet.
 • er zitten verluchtingsroosters en/of open stootvoegen in je muur.

Is je spouwmuur geschikt voor isolatie?

Daar kan een erkende aannemer beslist een betrouwbaar antwoord op geven. Bijvoorbeeld door je muren te inspecteren en een endoscopie uit te voeren (via een kleine opening in het voegwerk controleert de aannemer met een camera de spouw). Er wordt dan bekeken of:

 • de gevelsteen, de metsel- en voegmortel geen vorstschade vertonen.
 • het buitenspouwblad niet dampremmend is (bv. door geglazuurde bakstenen, tegels, mozaïeken, bepaalde verven of pleisters).
 • de gevel niet blootgesteld is aan slagregen (bv. aan de kust, in open landschap, bij hoge gebouwen).
 • de gevel beschadigd is, bv. scheuren. Als dit het geval is, moet eerst de oorzaak gezocht en de schade hersteld worden.
 • de spouw minstens 5 cm breed is en niet te sterk verontreinigd (resten van mortel, afgebrokkelde baksteen ...). Ook bij een dunnere spouw kan je deze nog naïsoleren. Maar het is minder rendabel en je krijgt geen premie.

Hoeveel kost het na-isoleren van je spouwmuur?

De richtprijs is € 20 tot € 23 per m² geïsoleerde buitengevel, btw inbegrepen. Deze investering verdien je snel terug, gemiddeld na 3 tot 5 jaar. Uiteraard hangt veel af van het type metselwerk en de breedte van de spouw.

Hoeveel energie kun je besparen?

Voor de berekening van je persoonlijke besparing kun je terecht op onze muurisolatiecalculator en/of de energiewinstcalculator De aard van de woning, het aantal vierkante meter buitengevel dat wordt geïsoleerd, de breedte van de spouw en het gebruikte isolatiemateriaal zijn hierbij de belangrijkste parameters.

En wat als je spouwmuur niet geschikt is?

Ga eerst en vooral na of je de oorzaak van ongeschiktheid ongedaan kan maken. Als dit niet het geval is, bestaan er diverse alternatieven:

 • de buitenzijde van je muur isoleren. Dit verandert uiteraard het uitzicht van de woning, is vrij duur en is niet altijd mogelijk.
 • de gevelsteen verwijderen, isolatie tegen de binnenmuur plaatsen en een nieuwe buitenafwerking voorzien.
 • isoleren langs de binnenzijde.

Wie is aansprakelijk voor de correcte uitvoering van de na-isolatie?

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) hecht veel belang aan de kwaliteit van de uitgevoerde werken waarvoor subsidies verleend worden. Vandaar dus de opgelegde kwaliteitseisen. Desalniettemin kan er soms iets fout gaan … Sowieso blijft de aannemer gedurende 10 jaar aansprakelijk voor eventuele fouten bij de uitvoering van de na-isolatie van spouwmuren. Zoals bij alle werkzaamheden gaat je best in zee met een vakman die duidelijke referenties kan voorleggen. Win dus gerust advies in bij familie, vrienden, collega’s ... die je voorgingen..

Bestaat er een BENOvatiepremie voor het isoleren van spouwmuren?

Absoluut! Ontdek snel de verschillende mogelijkheden, bijhorende info en voorwaarden omtrent de BENOvatiepremie voor spouwisolatie. Weet ook dat je vaak bij je stad of gemeente terechtkunt voor een aanvullende premie! Gebruik alvast onze handige calculator voor muurisolatie, en kom meteen te weten of je in aanmerking komt voor een BENOvatiepremie.

Expert aan het woord

“Ook ik heb mijn spouwmuren in de winter van 2011 laten isoleren. Eerst contacteerde ik een aantal firma’s voor een prijsofferte. De meeste kwamen langs voor de opmeting en een inschatting van de werken. Eén firma voerde zelfs een endoscopisch onderzoek uit. Zo kwam aan het licht dat mijn spouwbreedte 6,5 cm mat, deze helemaal open was en dat er geen cementresten of andere obstakels in de weg zaten. Wel moesten mijn rolluikkasten dichtgemaakt worden. Drie personen brachten het isolatiemateriaal aan op 1,5 dag: boren,  isolatiemateriaal inspuiten en vervolgens de gaten terug afdekken met een aangepast voegsel. Resultaat? Vanaf de eerste dag was het tochtgevoel helemaal weg. Mijn woning was immers meer luchtdicht geworden. Ik verbruik tegenwoordig ook veel minder energie: een besparing op aardgas tot 8.000 kWh/jaar, goed voor zo’n 400 euro/jaar.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen
Energieadvies particulieren en ondernemingen, Fluvius