
Welke soorten isolatie bestaan er?
Is je huis niet of onvoldoende geïsoleerd? Dan ontsnapt er voortdurend warmte naar buiten. Via kieren, maar ook door het dak, de muren en de vloer. De klassieke bouwmaterialen zijn immers goede warmtegeleiders. Je kan je huis dus maar beter warm instoppen. Daarvoor is er keuze uit heel wat soorten isolatiemateriaal.
Elk materiaal geleidt warmte, maar het ene doet het beter dan het andere. Een voorbeeld uit de keuken: aluminium is een goede warmtegeleider, wol een slechte. Je kookpot wordt dus in een mum van tijd heet, maar met een wollen ovenwant heb je daar geen last van.
Bij bouwmaterialen is dat niet anders. Baksteen of beton zijn goede warmtegeleiders. Wil je dus alleen je binnenruimtes verwarmen, dan moet je je dak, muren en vloeren voorzien van een isolatielaag. De materialen daarvoor zijn in te delen in drie categorieën.
Synthetische isolatie
EPS (geëxpandeerd polystyreen), PUR (polyurethaan), PIR (polyisocyanuraat), … Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van kunststoffen op basis van aardolieproducten. Ze zijn verkrijgbaar als schuim en in plaatvorm en worden gekenmerkt door hun hoge isolatiewaarde. Met een dunne laag van het product bereik je al een hoog isolerend effect. Maar ze zijn wel een pak minder milieuvriendelijk ...
Minerale isolatie
Dit is de verzamelnaam van allerlei isolatiematerialen op basis van minerale grondstoffen: kalksteen, zand, cement, dolomiet, … Naast de natuurlijke voorraden komen de ingrediënten voor deze producten grotendeels uit recyclage. Glas- en rotswol zijn de bekendste producten in deze categorie. De wol bestaat uit draden die worden getrokken uit gesmolten glas of steen. Zo ontstaat een isolator die niet alleen goede thermische eigenschappen heeft, maar ook een geluiddempende werking.
Naast kunststoffen en producten van minerale oorsprong zijn er ook heel wat biologische materialen die prima isoleren: papiervlokken, vlas, hennep, houtwol, … Die materialen zijn milieuvriendelijk, omdat ze bijvoorbeeld ‘hergroeibaar’ (zie ‘Expert aan het woord) zijn of op het eind van hun levensduur recycleer- of composteerbaar. Bovendien is voor de productie relatief weinig energie nodig. Ook de prijs is een plus, al moet je wel een dikkere laag aanbrengen door de lagere isolatiewaarde.
Expert aan het woord
Kies een isolatiemateriaal op maat van de toepassing. Op sommige plaatsen primeert de isolatiewaarde door te beperkte ruimte, en is de keuze dus beperkt.
Bij een nieuwbouw kun je hiermee rekening houden en wél voldoende plaats voorzien. Maar bij een verbouwing lukt dit niet altijd.
In andere situaties is de drukvastheid dan weer belangrijker, bijvoorbeeld in het geval van een plat dak.
Het grootste voordeel van bio-ecologische materialen? Wellicht dat ze veelal hergroeibaar zijn, en vaak lokaal kunnen geproduceerd worden.
Hierdoor zijn deze materialen een pak milieuvriendelijker dan veel andere isolatiematerialen.
