Welke dakisolatie verkies jij boven je hoofd?

19 mei 2020 - Leestijd: 4 minuten
Dakisolatie warmte

Wist je dat je met de isolatie in je dak het warmteverlies in je huis tot 30% kunt verminderen? Een schitterende zaak voor zowel je wooncomfort (lekker warm in de winter, koel in de zomer), portemonnee (een lagere energierekening …) als het klimaat (minder CO₂-uitstoot)! Maar welke soorten dakisolatie bestaan er precies? We bezorgen je alvast een overzicht met de meest gangbare.

Zowel synthetische als bio-ecologische dakisolatie.

Of je nu een bestaand dak wilt isoleren of het gewoonweg wilt vernieuwen, sowieso is de juiste keuze van materialen heel belangrijk. Zo geeft de lambdawaarde (de warmtegeleidbaarheid van een materiaal) al meteen de isolatiecapaciteit van een isolatiemateriaal aan: hoe lager de lambdawaarde, hoe meer het materiaal isoleert. 

Maak alvast je keuze uit synthetische of bio-ecologische isolatiematerialen. Deze laatste hebben vanzelfsprekend veel minder, tot zelfs geen, impact op het milieu. Weet ook dat er op het isolatiemateriaal verplicht een etiket moet staan met info over het thermische rendement. Zo’n label bevestigt dat het materiaal in overeenstemming is met de Europese richtlijn inzake bouwproducten.

Een greep uit het ruime aanbod.

PUR-platen

PUR staat voor polyurethaan, een synthetisch materiaal dat vervaardigd wordt op basis van isocyanaten en alcoholgroepen.  Platen hebben alvast een betere isolatiewaarde dan de variant in schuim, want ze verzekeren een bepaalde dikte. Voor de productie van PUR gebruiken fabrikanten doorgaans schaarse materialen. Bovendien impliceert de vervaardiging een enorm energiegebruik en -verbruik.

PUR-schuim

Vaak wordt het dak of de zoldervloer geïsoleerd met PUR-isolatieschuim. Deze techniek gaat snel en ongelijkmatige afstanden tussen kepers, buizen en leidingen worden in een dichte schil geïsoleerd. Weliswaar is deze techniek duurder dan traditionele glaswol. PUR staat voor polyurethaan, een synthetisch materiaal dat vervaardigd wordt op basis van isocyanaten en alcoholgroepen. Voor de productie van PUR gebruiken fabrikanten doorgaans schaarse materialen. Bovendien impliceert de vervaardiging een enorm energiegebruik en -verbruik. 

Cellulosevlokken

Cellulosevlokken vormen een uitstekend isolatiemateriaal om zoldervloeren en daken te isoleren. De vlokken zijn gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en hebben bijzonder goede thermische en akoestische eigenschappen. Cellulosevlokken bevatten geen schadelijke stoffen en zijn ook niet giftig. Cellulosevezels worden ingespoten door vaklui, zodat holle ruimtes perfect gevuld worden. Zo ontstaan er geen onregelmatigheden in de isolatiedikten en krijg je een aansluitend geheel.

Minerale wol

Tot de categorie van minerale wollen behoren glaswol en rotswol. Het materiaal is vooral geschikt voor de isolatie van hellende daken en de zoldervloer als deze ruimte niet in gebruik is. Glaswol is verkrijgbaar onder de vorm van soepele platen, maar meestal wordt het eenvoudig geplaatst op rollen (flensdekens). Het materiaal sluit goed aan en is relatief goedkoop ten opzichte van andere isolatiematerialen. Het is dan ook een recycleerbare isolatie dat gewonnen wordt uit reststoffen.

XPS-platen

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het is een isolatiemateriaal in kunststof. Meestal gaat het om XPS platen met tand-en-groefverbinding, wat zorgt voor een goede aansluiting van de isolatie. Dit materiaal is wel niet goedkoop (duurder dan EPS-platen).

EPS-platen

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen (in de volksmond ook wel piepschuim genoemd). Het is een veelzijdig isolatiemateriaal dat door zijn goede isolerende eigenschappen en aantrekkelijke kostprijs heel veel toegepast wordt in allerlei bouw- en isolatieprojecten. EPS isolatieplaten zijn licht, makkelijk hanteerbaar en veilig in gebruik. Hoewel er weinig grondstof nodig is om EPS isolatieparels te kunnen maken, is EPS niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Het basismateriaal blijft immers kunststof.
 

Expert aan het woord

De keuze van je isolatiemateriaal is sterk afhankelijk van de toepassing. Heb je een zolderruimte die niet of moeilijk toegankelijk is? Ga dan voor een materiaal dat je makkelijk kunt inblazen, zodat er weinig of geen breekwerken nodig zijn. Komt de isolatie tussen de kepers, en hebben deze een vaste afstand van elkaar? Kies dan voor harde platen. Als de afstanden tussen de kepers onregelmatig zijn, plaats je beter een soepel materiaal zoals minerale wol. Je kunt ook diezelfde harde platen gebruiken als extra isolatielaag over de kepers. Hou er steevast rekening mee dat je, afhankelijk van het isolatiemateriaal, een dampscherm aanbrengt aan de warme kant van het materiaal (= binnenkant). 
En wat met een plat dak? Dan kies je best voor een hardere plaat waarover je kunt lopen. Tenzij de mogelijkheid bestaat om tussen de spanten te isoleren. Ik eindig graag met een extra nuttige tip: isoleer een beetje dikker dan wettelijk (minimum een R-waarde ≥ 4,50m² K/W) nodig is om een premie te ontvangen. De meerprijs hiervoor is beperkt, en bovendien ben je klaar voor de toekomst.
Zo heb ik zelf 26 cm minerale wol op de zoldervloer liggen waardoor de thermische weerstand 7m² K/W bedraagt.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen
Energieadvies particulieren en ondernemingen, Fluvius