Vloerisolatie: voer voor warme voeten

19 november 2020 - Leestijd: 4 minuten
Warme voeten

Bij een niet-geïsoleerde vloer gaat makkelijk 10% van de warmte verloren. Met een uitstekende isolatie verbruikt je huis dus minder brandstof, waardoor ook de CO₂-uitstoot vermindert. Daarnaast werkt een uitstekende vloerisolatie niet alleen thermisch, maar ook geluiddempend. In combinatie met akoestische matten kun je het akoestisch comfort zelfs nog verbeteren. Het mag dus overduidelijk zijn dat je vloer isoleren geweldig nieuws is voor je portemonnee, wooncomfort én EPC-certificaat. Maar hoe pak je het nu precies aan? Hieronder een handig overzicht.

Even terug in de tijd ...

Vroeger rustten de vloertegels rechtstreeks op een zand- of grindbed, zonder isolatie. Vloeren boven een kelder of een kruipruimte hadden een houten roostering of bakstenen gewelven. Recente woningen hebben vaak betonnen vloerplaten, welfsels of potten en balken. De isolatiemogelijkheden van bestaande vloeren zijn dus afhankelijk van vloersoort, het type draagstructuur, de vrije hoogte …

Vloeren op volle grond.

Een bestaande vloer op volle grond isoleren, is niet vanzelfsprekend. Je hebt immers slechts twee mogelijkheden: bovenop de bestaande vloer isoleren of de vloer uitbreken. Blijft de bestaande vloer behouden? Dan kun je op de bestaande en afgewerkte vloer isolatie aanbrengen met daarop een dampscherm, een draagvloer en een nieuwe vloerbekleding. Uiteraard moet de bestaande vloer goed gefundeerd zijn en waterpas liggen. Een vloer op los zand is alvast geen goede basis. De isolatie laat je best aanbrengen in twee geschrankte lagen met een totale isolatiedikte van 7 tot 14 cm (of meer!). Vergeet niet de trappen, deuropeningen, stopcontacten … aan te passen aan de hoogte van de nieuwe vloer.

Op de grond of onder de nieuwe draagvloer.

De aannemer kan de isolatie ofwel rechtstreeks aanbrengen op de grond (op gestabiliseerd zand) met daarop de draagvloer, een chape en de verdere vloerafwerking. Ofwel eerst een draagvloer voorzien op volle grond met daarop de isolatie, de chape en de verdere vloerafwerking. Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de vochtigheid van de volle grond moeten waterdichte folies en/of dampschermen voorzien worden op de juiste plaats. Alle isolatiematerialen (in plaatvorm of gespoten) die voldoende drukvast zijn, kun je toepassen.

Een drukvaste isolatie aanbrengen onder een nieuwe draagvloer is een andere optie. Isolatiematerialen die in aanmerking komen voor het plaatsen onder de draagvloer zijn: isolatieplaten uit geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), polyurethaan (PUR), glaswol … Check beslist ook de bio-ecologische opties! Bij vloeren op volle grond moeten waterkerende membranen geplaatst worden onder en op het isolatiemateriaal om de migratie van vocht af te remmen.

Vloeren boven de kelder of kruipruimte.

Een bestaande houten vloer isoleren? Dat kan eenvoudig door het opvullen van de ruimte tussen de roosterbalken met isolatiemateriaal. Samendrukbare isolatie of eventueel platen is uiterst geschikt om te plaatsen tussen de houten structuur. Weliswaar vraagt de afwerking van de voegen tussen het isolatiemateriaal en de houten vloerconstructie extra aandacht. Een andere mogelijkheid is het navullen van de vloerconstructie. Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, en de afwerking van de isolatie aan de onderzijde, plaats je bovenop de met isolatie gevulde draagstructuur een lucht- en/of dampscherm met afgekleefde naden. Dit lucht- en/of dampscherm mag niet doorboord worden door leidingen.

Een betonnen vloer boven een (kruip)kelder is relatief gemakkelijk te isoleren. Gebruik hiervoor isolatieplaten (minerale wol, kurk, kunststof …) die je aanbrengt aan de onderzijde.
Daarnaast kun je ook aan de onderkant van een betonnen vloer gespoten isolatiemateriaal aanbrengen.

En wat met vloeren boven een buitenomgeving?

Bestaande vloeren boven een een erker, carport … laat je best aan de buitenzijde isoleren. Ook hier zijn de aansluitingen tussen vloer- en muurisolatie van cruciaal belang in de strijd tegen koudebruggen. Bovendien vergt aan de buitenzijde aangebracht isolatiemateriaal steeds om een bijkomende afwerking. Dit om je isolatielaag extra te beschermen.

 

Expert aan het woord

"Van plan om je vloeren aan te pakken? Dan is het aan te raden om deze meteen ook voldoende te isoleren, en al zeker als je geen kruipkelder of kelder hebt. Bij bestaande woningen is dit dikwijls het laatste deel van de bouwschil waar nog geen naisoleren is voorzien. En wie voor een lagetemperatuurverwarming (vloerverwarming) kiest, is vloerisolatie sowieso een must. Anders leid je veel warmteverlies naar de grond of de onverwarmde ruimte onder  de woning. Vloerisolatie zorgt niet alleen voor minder warmteverliezen maar ook voor meer comfort. Zo geniet je niet alleen van warme voeten, maar ook nog eens van een lagere energierekening, en dat is uiteraard goed nieuws voor je portemonnee! Bij een vloer op volle grond moet je zeker rekening houden met de nodige opbouwhoogte.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen,
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius