Vergeet de vloerisolatie niet!

18 juni 2020 - Leestijd: 3 minuten
vloerisolatie plaatsen

Klaar met het BENOveren van je dak en buitenmuren? Daarnaast ook uitstekend isolerende beglazing, ramen en deuren gekozen? Dan is het isoleren van je vloer de volgende belangrijke stap in je BENOvatie. Enkel zo kom je tot een compleet geBENOveerde buitenschil van je woning. Heb je een kelder? Dan kun je de vloer van het gelijkvloers vrij eenvoudig na-isoleren: door het kelderplafond te isoleren. Op die manier bespaar je jezelf heel wat werk (en stof …), want de bestaande vloerafwerking uitbreken hoeft niet langer.

Thermisch, akoestisch én lage verwarmingskosten.

Wist je dat een niet-geïsoleerde vloer makkelijk 10% warmteverlies veroorzaakt? Met een doorgedreven vloerisolatie heb je niet alleen heerlijke, warme voetjes, maar bespaar je eveneens stevig op de verwarmingskosten. Meer nog: je helpt tegelijk de CO₂-uitstoot fel verminderen! Daarnaast werkt een voortreffelijke vloerisolatie niet alleen thermisch, maar ook geluiddempend. Goed nieuws dus voor de buren, mocht je op een appartement wonen.

Welk isolatiemateriaal gebruik je best?

Het warmteverlies door een vloer is verschillend bij een vloer op volle grond, boven een kelder of boven een buitenomgeving.

Bij een verbouwing is het niet altijd zo evident om de vloer te isoleren. Ofwel moet je de vloer uitgegraven, ofwel moet je het vloerniveau verhogen. Vloerisolatie brengt dan in ieder geval hoge kosten met zich mee. En als het vloerniveau verhoogt, wordt de ruimte lager en moet je deuropeningen en soms ook raamopeningen aanpassen. Je kunt isoleren aan de onderzijde van de draagvloer of tussen de draagvloer en de gewapende dekvloer. Je krijgt dan de keuze tussen een isolatiemateriaal (bv. drukvaste isolatieplaten, gespoten isolatiemateriaal) of een isolerende uitvullingslaag (bv. isolerende chape). Zorg er sowieso voor dat muur- en vloerisolatie naadloos op elkaar aansluiten. Zo vermijd je koudebruggen. Nog andere veel voorkomende fouten bij vloerisolatie mijden? Neem dan beslist deze lijst onder de loep.

Wat is het kostenplaatje?

De kostprijs voor vloerisolatie is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de materiaalkeuze, de werkwijze (vloer isoleren langs boven of onder), de dikte van de isolatielaag en de totale oppervlakte zullen een invloed hebben op het totale kostenplaatje. Maar ook de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken speelt een cruciale rol bij de prijsbepaling. Voor het laten isoleren van de vloer met isolatieplaten mag je je verwachten aan startprijzen van ongeveer € 20 per m2. Laat je je vloer isoleren met een gespoten isolatiemateriaal, dan beginnen de prijzen ongeveer bij € 25 per m2. Voor het laten plaatsen van een isolatiechape kan je uitgaan van een gelijkaardige prijs.

Goed nieuws: om vloerisolatie aantrekkelijker te maken, is er een premie beschikbaar. Zo verdien je je investering sneller terug. De klimaatwinst krijg je er gratis bij!

BENOveren: Vloer Calculator

 

De juiste isolatie uitzoeken, doe je best met de nodige zorg.

Totaal geen idee welk isolatiemateriaal je precies nodig hebt? Hoe 'dik' je moet isoleren? En wat het kostenplaatje is? Gebruik dan onze handige calculator en bereken, simuleer én vergelijk naar hartenlust. Meer zelfs: ontdek meteen of je in aanmerking komt voor een BENOvatiepremie! <https://benoveren.fluvius.be/premies>

Expert aan het woord

"Als er al vloerisolatie aanwezig is maar met beperkte dikte kan je nog altijd beter bij isoleren. Controleer zeker voor je dit doet in welke staat de huidige isolatie is. Is deze op vele plaatsen in slechte staat, stuk, gescheurd of nat dan is het beter om ze helemaal te vervangen indien mogelijk, het beste door een nieuwe beter isolerende isolatielaag.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen,
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius