Uit goede BENOvatiebron: zo win je info en advies in voor je BENOvatie.

7 februari 2020 - Leestijd: 3 minuten
Advies BENOvatie

Je zinnen gezet op BENOveren? Dan heb je ongetwijfeld een grote honger naar informatie over alles wat met duurzaam, energiezuinig en klimaatvriendelijke (ver)bouwen te maken heeft. Toch is het niet altijd even evident om door al die bakstenen de beste geïsoleerde muur te zien. Vandaar dat we je in dit artikel enkele online én offline bronnen meegeven, waar je een schat aan betrouwbare informatie, tips en advies vindt. Veel leesplezier en vooral veel succes met je BENOvatie!

Allereerst: voor welke premies ga je?

Voor je van start gaat, check je best voor welke BENOvatiewerken je een premie kunt aanvragen, en wat de voorwaarden zijn. Zo kun je je werken optimaal spreiden en weet je aan welke technische vereisten bijvoorbeeld je dakisolatie moet voldoen om voor een premie in aanmerking te komen. Op premiezoeker.be krijg je sowieso het meest volledige overzicht. Ga beslist ook na of je kunt rekenen op de vernieuwde renovatiepremie en/of aanpassingspremie.

Persoonlijk bouwadvies in elke provincie!

Overal in Vlaanderen kun je terecht bij één van de zeven professionele adviseurs verbonden aan een provinciaal steunpunt voor Duurzaam Bouwadvies. Die steunpunten geven je infosessies, workshops en vormingen. Wees gerust: wie de bouwsuggesties van de adviseurs toepast, verzekert zich van gezond en comfortabel wonen – én van lage energiefacturen.

Contacteer beslist ook VIBE vzw (Vlaams instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen). Deze organisatie adviseert niet alleen over energiezuinig én milieuverantwoord bouwen, maar houdt ook rekening met de impact van een woning op je gezondheid.

Neem gewoon zelf eens een kijkje.

De drukst bezochte onafhankelijke bouwsite over duurzaam bouwen en wonen van Vlaanderen (bijna een miljoen bezoekers/ jaar)? Dat is die van Ecobouwers. Met hun renovatiewijzer hebben ze slechts één doel voor ogen: meer duurzame en energiezuinige huizen in Vlaanderen. Mocht je al BENOvatieplannen hebben, kun je eens een kijkje nemen bij, en leren van, mensen die al duurzaam bouwden. Jaarlijkse afspraak hiervoor is de Ecobouwers opendeur.

Zoek het niet altijd te ver.

Goede raad of tips in verband met duurzaam, energiezuinig en/of ecologisch (ver)bouwen vind je meer dan waarschijnlijk ook gewoon bij … familie en vrienden! Dus leg zeker daar eens je oor te luister. En ongetwijfeld beschikt ook je gemeente- of stadhuis over de nodige documentatie, zoals brochures en zelfs infomomenten. Of ze kunnen je wellicht doorverwijzen naar lokale organisaties, architecten, aannemers … met kennis van BENOveren. Weet ook dat veel gemeentes/steden nog bijkomende premies aanbieden!

Expert aan het woord

'Om een benovatieproject op te starten is een goed uitgewerkt plan van aanpak essentieel!’ Ikzelf heb een benovatietraject van mijn woning achter de rug. Voor het starten van de werkzaamheden heb ik een detail plan opgemaakt met welke maatregelen dienen er geimplementeerd te worden, het selecteren van materialen, technieken en aannemers, timing van uitvoering, voor welke premies kom ik in aanmerking, ed. Op die manier heb ik in een periode van 4 maand alles kunnen realiseren.

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG beleid en Premies & Energie-efficiëntie, Fluvius