
Tips & tricks voor een gezonde woning.
Liefst 80% van ons leven brengen we binnen door: op school, op de werkvloer …, maar vooral in onze eigen woning! Daarom is het essentieel dat je bij je BENOvatie steevast rekening houdt met alle factoren die het binnenklimaat positief beïnvloeden. Ontdek hieronder 6 tips & tricks die beslist je aandacht verdienen!
1. Start met een uitstekende isolatie en luchtdichting.
Een van de meest gehoorde klachten in oudere woningen? Dat je ze maar ‘niet op temperatuur kan krijgen’. Zo’n probleem verdwijnt al snel met een nauwgezette isolatie en zorgvuldige luchtdichting. Want hoe kleiner de warmteverliezen via het dak, de muur, de vloer of kieren en spleten, hoe lager de energiebehoefte van je woning en hoe hoger je wooncomfort. Daarnaast is het enorm belangrijk om koudebruggen te vermijden. Deze ontstaan door ‘bouwknopen’ die de isolatieschil doorbreken, waardoor er op die plaats minder of zelfs geen isolatie zit. Gevolg? De koude dringt in de binnenmuur, wat condens en schimmelvorming in de hand werkt.
2. Ventileer op de juiste manier.
Wist je dat we ongeveer 20 m3 verse lucht per uur nodig hebben om ons goed te voelen? Verse, zuurstofrijke lucht geeft energie, verbetert het concentratievermogen en gaat vermoeidheid tegen. Tegelijk moet er evenveel verontreinigde binnenlucht naar buiten worden afgevoerd. Ventileren is dus ontzettend belangrijk. Bij ‘gewone’ BENOvaties volstaan toevoervoorzieningen (roosters in de ramen) in alle droge ruimtes (living, slaapkamer en bureau) waar je ramen vervangt of toevoegt. Afvoervoorzieningen zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Bij ingrijpende energetische BENOvaties en uitbreidingen moet je, net zoals bij nieuwbouw, een ventilatiesysteem installeren.
3. Goed werkende verwarmingstoestellen.
Regelmatig je cv-installatie onderhouden is wettelijk verplicht, maar is ook belangrijk voor je veiligheid. Je vermijdt het risico op CO-vergiftiging, en zorgt ervoor dat je installatie optimaal functioneert. Plaats je een condensatieketel? Dan voert een ventilator de rookgassen af via een afvoerkanaal, terwijl een andere verse lucht aanvoert. Lagetemperatuurverwarming heeft aanvoertemperaturen van maximaal 55 °C en retourtemperaturen van minder dan 45 °C. Zo bespaar je energie, maak je de weg vrij voor een milieuvriendelijke warmtepomp, en verbeter je je wooncomfort.
4. Vermijd oververhitting.
Buitenzonwering (stores, screens, luifels, panelen …) kan tot 85 à 90% van de warmte-energie tegenhouden, binnenzonwering maar 35 à 65%. Zonwerend glas heeft in vergelijking met buitenzonwering het voordeel dat het altijd efficiënt is (ook als de stores niet naar beneden zijn), en dat het zicht naar buiten bewaard blijft. Gewoon dubbel glas heeft een zontoetredingsfactor g van ongeveer 60%. Hoe lager de g-waarde, hoe minder warmte er naar binnen wordt uitgestraald, en hoe lager het risico op oververhitting. Zeer performante zonwerende HR-beglazingen hebben een g-waarde van 28%.
5.Kies gezonde materialen.
De grootste groep van ‘binnenhuisvervuilers’? De vluchtige organische stoffen (VOS). Ze zijn afkomstig van drie bronnen: verwarmingstoestellen, menselijke activiteiten (roken, het gebruik van onderhoudsproducten), en bouw-, inrichtings- en decoratiematerialen (verf, lijm, hars). Ga dus resoluut voor voor gezonde bouwmaterialen, voorzien van het label GEV- EMICODE: EC1+. Dit label geeft aan dat het product veilig is voor binnengebruik.
6. Daglicht heb je nooit te veel.
Natuurlijk licht is ontzettend belangrijk voor je humeur, productiviteit en zelfs slaapkwaliteit. Het vermindert stress en geeft je positieve energie! En uiteraard is daglicht ook uitstekend voor je energiefactuur. De binnenvallende zonnestralen bieden immers gratis warmte, verlichting en zorgen voor een vermindering van het koudewandgevoel. Kies dus bij je BENOvatie voor veel ramen. Want daarmee win je dubbel: je haalt gratis licht en warmte naar binnen, en je stimuleert de lichamelijke en geestelijke gezondheid!
BRON : BENOvatiemagazine 2018, redactie Violette Goethals
Expert aan het woord
“Doelstelling van je BENOvaties? Een aangename, gezonde én lichtrijke woning creëren. En dat is niet enkel goed nieuws voor je gezondheid, maar ook voor je energierekening. Maak alvast vooraf een goede planning (lijstje!) voor je verbouwingen. Met zaken die jij belangrijk vindt en dus niet mogen ontbreken in je woning. Ga sowieso voor een combinatie van grondige isolatiewerken, aangevuld met energiebesparende technieken. Zo is een doordacht ventilatiesysteem al lang geen luxe meer, wel een noodzaak. Op die manier ontwikkel je overal in je woning een optimaal binnenklimaat.”
