Tineke en Frederik geven het voorbeeld

19 maart 2019 - Leestijd: 5 minuten
Tineke en Frederik 3
Tineke en Frederik 1

Twee jaar lang hebben Tineke en Frederik van elke vrije minuut gebruik gemaakt om van een uitgeleefde bel-etagewoning een warme en comfortabele leefplek te maken. Het resultaat: een prachtig geBENOveerde stadswoning met energie-efficiëntie, licht en sfeer als sleutelwoorden.

Het koppel viel begin als een blok voor de schitterende art-nouveaugevel. “We waren op slag verliefd op de hoge ruimtes,” vertelt Tineke. “En vooral: alle oorspronkelijke elementen - deuren, ramen, schouwen - waren bewaard.” Voor de rest was het huis op zijn zachtst gezegd aan een flinke update toe. Het water liep langs de muren, gaten in de ramen waren opgevuld met propjes plastic zakjes, platen tegen de muur in de keuken waren beschimmeld. Een serieuze uitdaging, en tegelijk een uitgelezen kans!

We waren op slag verliefd op de hoge ruimtes, en vooral: alle oorspronkelijke elementen - deuren, ramen, schouwen - waren bewaard

Eerst het dak

Omdat het putje winter was, startten Tineke en Frederik met het volledig strippen van de woning. Muren werden afgekapt en vloeren uitgebroken. Daarna werden elektriciteit en andere leidingen ingeslepen. De buitenmuren kregen isolatie aan de binnenkant.

Tineke en Frederik 4

In het voorjaar pakte het koppel het zadeldak aan. Het houtwerk werd hersteld, er kwamen nieuwe ringbalken, nieuwe pannen en drie dakvensters. Tussen de dakconstructie zit er nu een dik pak minerale wol dat wordt afgeschermd met gipsplaten. 

 

De ruimte onder het dak heeft een dubbele functie: de ruime ouderslaapkamer, en een kleinere badkamer. De nieuwe gascondensatieketel is in de badkamer ondergebracht. “Door de minimale afstand tussen de ketel en de kranen gaat er maar een minimum aan warmte verloren. De rookgasafvoer kan direct door het dak.”

Van boven naar onder

Toen badkamer en slaapkamer zo goed als klaar waren, verhuisden Tineke en Frederik van hun studentenkot naar hier. Intussen werd de rest van het huis onder handen genomen. De tussenverdieping herbergt een bureau/atelier, daarnaast ligt de slaapkamer van dochtertje Renee.

De huidige leefverdieping heeft drie achter elkaar liggende functies: zitkamer, eetkamer en keuken. De openheid zorgt voor een aangename en gezellige ambiance.

 

Budget binnen de perken

Om hun budget onder controle te houden, hebben Tineke en Frederik veel zelf de handen uit de mouwen gestoken. “Twee jaar lang hebben we bijna niets anders gedaan dan verbouwd. Gelukkig hebben we heel veel hulp gekregen van onze familie.”

Tineke en Frederik 5bis

 

Het koppel werkte bovendien gefaseerd. “Een oude regenwaterput hebben we kunnen recupereren. De leidingen zitten klaar om dat water in de toekomst te gebruiken voor de toiletten en de tuin. Enkel de pomp moet nog worden geïnstalleerd.

 

Op termijn willen we van het plat dak boven de keuken een groendak maken. We voorzien ook een zonneboiler, zodat we met hernieuwbare energie kunnen werken voor onze warmwaterproductie. Ook de vele premies gaven ons een duwtje in de rug. Zowel die van de Vlaamse overheid als van de stad Gent. De premies hebben ons extra aangemoedigd om energiezuinig te verbouwen.”

Op termijn willen we van het plat dak boven de keuken een groendak maken. We voorzien ook een zonneboiler

Geduld loont

Alle houten vloeren en trappen werden opgeschuurd en voorzien van een donkere beits en olie. “in de gang zijn de originele cementtegelvloeren zoveel mogelijk bewaard. Bij verzakkingen hebben we de vloer volledig uitgebroken, geïsoleerd en dezelfde cementtegels opnieuw gebruikt.”

Tineke en Frederik 2

Voor de verwarming ging het koppel op zoek naar gietijzeren radiatoren die onder de ramen pasten. “We zijn daar een jaar mee bezig geweest! We wisten vooraf zelfs niet zeker of ze wel zouden werken en of de nieuwe thermostatische kranen erop zouden passen.”

En dan is er nog de voordeur. “We waren al een tijd op zoek naar een voordeur die bij de gevel paste. Tot een van de buren zich herinnerde dat de vorige eigenaar de originele deur had bedekt met een wit geschilderde plaat uit geperst karton. De ontdekking van dat pareltje achter het plaatmateriaal was een geweldig moment!” De deur voldeed jammer genoeg niet op vlak van sterkte en isolatie. Tinekes vader bracht daarom aan de binnenkant een laag hout aan waarin de originele onderverdelingen werden nagemaakt. Hierdoor werd de deur sterker en steeg de isolatiewaarde.

 

Mix van oud en nieuw

De woning weerspiegelt de charme van weleer, en vervult tegelijk met verve alle functies die je van een doordachte BENOvatie mag verwachten
Tineke en Frederik 3bis

 

Het interieur van de woning heeft een duidelijke persoonlijkheid. Alle ramen werden opnieuw gemaakt in hout, in de stijl van vroeger. Tineke houdt ervan om te zoeken naar de juiste sfeer en combineert daarvoor graag nieuw met meubels en spullen die ze tweedehands heeft gekocht.

 

De woning is daardoor niet enkel een een bijzonder geslaagde mix tussen ratio en emotie. Ze weerspiegelt ook de charme van weleer, en vervult tegelijk met verve alle functies die je van een doordachte BENOvatie mag verwachten.

BRON : BENOvatiemagazine 2018, redactie Violette Goethals