Stop je buitenmuren in een warme jas.

8 april 2019 - Leestijd: 3 minuten
muurisolatie buitenkant

Daken en ramen isoleren, doen we al graag in Vlaanderen. Muurisolatie is echter een ander paar mouwen: daar wachten we liever mee ... Nochtans zijn je buitenmuren, na het dak, de tweede grootste bron van warmteverlies! Goed (na-)isoleren is dus de boodschap.

Hoe dik moet je eigenlijk isoleren?

Alvast een eerste belangrijke tip: let bij de keuze van het type muurisolatie vooral op de aansluiting met ramen en deuren. Daarnaast ook op de overgang tussen de buitenmuren en de vloer, het dak of het plafond.

Tweede aandachtspunt vormt de minimale BENOvatienorm (U ≤ 0,24 W/m2K) voor je buitenmuren. Deze waarde behaal je onder meer met isolatiermaterialen als polyurethaan (PUR) (12 cm), minerale wol (16 cm) en geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) (18 cm).

Drie mogelijke opties: spouw, binnen- of buitenkant.

  • Je hebt 2 manieren om je spouw op te vullen: met isolerende parels of minerale wol; Daarnaast kan je ook injecteren met isolerend schuim. Grootste voordeel hierbij? Je ervaart nauwelijks hinder van de werken. Bovendien is het een snelle methode met een aantrekkelijk prijskaartje (terugverdientijd ongeveer 4 jaar). Nadeel is wel dat spouwvulling alleen niet altijd voldoende is om de minimale BENOvatienorm te halen.

Handig weetje: een muur met een spouw (minimaal 24 cm breed) herkennen? Verluchtingsgaten of open stootvoegen (een verticale open ruimte tussen twee metselstenen) zijn meestal een goede indicator.

 

  • Isoleren aan de binnenkant van je buitenmuur? Ook hier zijn meerdere opties mogelijk. Je kan isolatieplaten rechtstreeks op de muur bevestigen. Of voorzie een voorzetwand in hout of metaal, opgevuld met isolatiemateriaal. Weliswaar een delicaat werkje, waarbij je beslist de goede raad van een BENOvatiecoach kunt gebruiken.

muurisolatie binnenkant

Voordelen? Het uitzicht van je woning verandert niet en deze optie is in quasi elke woning mogelijk. Nadelen? Je verliest binnenruimte … Daarnaast moet je helaas ook je stopcontacten of muuraansluitingen verplaatsen. En nog een belangrijke: koudebruggen werk je niet weg, dus het risico op condensatievorming blijft. Sowieso met de binnenruimte ook uitstekend geventileerd worden.

 

  • Als je liever de buitenkant aanpakt, kan je twee zaken doen: een extra muur tegen je bestaande gevel plaatsen, met daartussen een geïsoleerde spouw, of extra isolatiemateriaal tegen de gevel bevestigen en vervolgens afwerken met een gevelbekleding.

Meteen de beste oplossing voor enkelvoudige muren, waarbij diverse isolatiediktes mogelijk zijn. En met deze techniek werk je ook koudebruggen weg. Nadelen van isoleren aan de buitenkant zijn wel: een langere terugverdientijd (afhankelijk van de materiaalkeuze), stedenbouwkundige voorschriften (bv. gevels gebouwd tegen de rooilijn) en beperkingen (bv. niet altijd mogelijk bij de overgang tussen gevel en dak).

 

Voldoende milieuvriendelijke alternatieven.

Voor het na-isoleren van spouwmuren denken veel architecten vaak aan PUR. Toch bestaan er meer milieuvriendelijke alternatieven, zoals geëxpandeerd perliet. Perliet is afkomstig uit vulkanisch gesteente en dus overvloedig voorradig. Ook geëxpandeerde glaskorrels van gerecycleerd glas behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast loont het altijd de moeite om na te denken over andere, meer natuurlijke, isolatiemethodes. Isoleer je bijvoorbeeld langs de buitenkant van een bestaande muur? Ga dan voor meer natuurlijke materialen, zoals geëxpandeerde kurkplaten, houtvezelplaten, een ingeblazen houtskelet, strobalen of kalkhennep.