Smart BENOveren is mooi meegenomen!

22 juni 2019 - Leestijd: 3 minuten
Smart Benoveren

 

Het zijn spannende technologische tijden! Een klassieke elektrische installatie, waarbij één schakelaar één lamp bedient, is al lang niet meer speciaal. Je BENOvatie wordt pas echt slim als je kiest voor een elektrische installatie die zich in een vingerknip aanpast aan al je specifieke wensen en noden. Liefst ook nog eens volledig controleerbaar vanop afstand.

Zijn de kinderen al thuis?

Al met een basis elektrische installatie zorg je voor meer comfort, meer veiligheid en minder energieverbruik. Maar met domotica ga je nog een stap verder en schakel je met één druk op de toets alles uit, gebruik je de paniekfunctie wanneer je plots een verdacht geluid hoort of reken je op een automatische uitschakeling van de lichten bij je afwezigheid.

Al deze functies kun je verder uitbreiden met meldingen die je op je smartphone ontvangt. Zo krijg je bijvoorbeeld een notificatie als je kinderen thuiskomen na school, ontvang je een waarschuwing bij een waterlek en popt een melding op wanneer er beweging is bij je thuis (uiteraard enkel op een moment dat je er zelf niet bent …). Het domotica-systeem werkt perfect met drukknoppen, maar je kan ook aan de slag met een centraal touchscreen, of je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening.

Nog meer straffe toestanden!

Behalve de verlichting kun je nog andere systemen aansturen: zonwering, ventilatie en of zelfs de verwarming bedienen. Sensoren activeren je zonwering automatisch wanneer de zon te fel schijnt of wanneer de temperatuur in huis te hoog oploopt. Hou je een feestje? Een toets op het scherm, en de lucht in je huis wordt een kwartier lang versneld gezuiverd.

Op een display kun je perfect volgen hoeveel energie je verbruikt. En heb je voor de verwarming je huis in zones ingedeeld, dan verwarm je enkel de kamers die nodig zijn, op de tijdstippen die je zelf kiest. Bijvoorbeeld de badkamer van 7 tot 8 uur en van 22 tot 23 uur, de kamers van je studerende kinderen van 18 tot 22 uur en je keuken en woonkamer de hele dag.

Een standaard installatie of toch maar domotica?

Door de complexe technologie, programmatie en extra materiaalkosten (bekabeling, stuurmodules, ...) is domotica duurder dan een standaard elektrische installatie. Wees dus kritisch en stel jezelf de vraag: ‘wat verlang ik precies van mijn installatie?’. Wil je enkel het licht dimmen en de rolluiken automatisch aansturen? Dan volstaat een doordachte elektrische installatie. Maar wil je alle technieken in je huis programmeren en vanop afstand bedienen met je smartphone of tablet, dan ga je beter resoluut voor domotica.