Slim BENOveren voor meer comfort: 6 tips

27 maart 2019 - Leestijd: 4 minuten
Slim BENOveren voor meer comfort

BENOveren, dat is niet enkel minder energie verbruiken. Het is ook meer genieten. Niet enkel je portemonnee vaart er wel bij. Door je woning te BENOveren kun je tegelijk het comfort ervan aanzienlijk verhogen. 6 tips om straks meer te genieten!

Tip 1: begin met isoleren

Wie vandaag investeert in isolatie, heeft morgen minder verwarmingskosten. Hoe kleiner de warmteverliezen doorheen het dak, de muren en de vloer, hoe lager de energiebehoefte van je woning. Goede isolatie en een goede luchtdichtheid zorgen ook voor een aangenaam en gezond leefklimaat. De binnentemperatuur blijft constanter, en je hebt veel minder snel last van tocht en dat vervelende gevoel van koude muren.
Een goed geïsoleerde woning biedt het hele jaar door meer comfort, omdat het er warmer is in de winter, maar ook frisser in de zomer!

Tip 2: ventileer verstandig

Oude huizen hebben altijd natuurlijke ventilatie als gevolg van kieren aan deuren en ramen. Een huis dat volgens de huidige criteria wordt geïsoleerd, is echter bijzonder luchtdicht. Isolatie is dan ook onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Houd je zeker aan de ventilatienormen. Die zijn gebaseerd op het aantal kubieke meter lucht per uur dat ververst moet worden. Plaats je nieuwe ramen? Voorzie ze dan van ventilatieroosters. Bij ingrijpende energetische renovaties ben je trouwens verplicht om via een ventilatiesysteem zowel in toevoer als in afvoer van lucht te voorzien. 

Tip 3: onthard je water

Het leidingwater in België is het kalkrijkste van heel Europa. Een teveel aan kalk in het leidingwater heeft een nefaste invloed op de werking en de levensduur van huishoudtoestellen en op ons dagelijks comfort. Een waterontharder installeren is dan ook een slimme beslissing. Water met minder kalk maakt dat je geen last hebt van witte kalkaanslag op kranen, glazen en douchekoppen. Toestellen hebben minder kalkaanslag en verbruiken minder energie. Verwarmingselementen zijn minder vlug verstopt en verliezen geen rendement. Ook voor je huid en haar is zacht water fijner. Je hebt bovendien minder zeep en shampoo nodig. Zo is zacht water dus ook beter voor het milieu.

Tip 4: haal meer uit je glas

Uiteraard kies je voor nieuw hoogrendementsglas als je je ramen vervangt. Dat isoleert bijna drie keer beter dan gewone dubbele beglazing en staat bijgevolg het hele jaar door garant voor het grootste comfort. Maar wist je dat glas nog veel meer comfortfuncties kan vervullen dan warmte-isolatie? Glas kan ook geluidswering bieden, inbraakvertraging, zonwering, privacy en een easy-to-cleanfunctie. 
Het is dan ook nuttig om voor de keuze van een nieuwe hoogrendementsbeglazing de combineerbaarheid met andere functies te overwegen. Weet ook dat het mogelijk is verschillende van de comfortfuncties te combineren. Zo kunnen ramen bijvoorbeeld inbraakwerend en zonwerend zijn.

Tip 5: verwarm met visie

Niets heerlijker dan een knus huis in de winter. Stookketels ouder dan 15 jaar verbruiken echter heel veel energie, en geven ook veel af via de schoorsteen, waardoor je je huis moeilijker aangenaam warm krijgt. Schakel daarom over op een condensatieketel of een warmtepomp, en denk zeker na over de combinatie ervan met zonnecollectoren. Gebruik je zonnecollectoren voor zowel verwarmingsondersteuning als voor warmwateropwekking, dan bespaar je tot 35 % op je verwarmingskosten. 

Tip 6: maak je huis slim

Met een slimme elektrische installatie ga je nog een stap verder richting ultiem comfort. Heerlijk toch wanneer je centraal - met behulp van een touchscreen of met je smartphone of tablet - alle elektrische functies in huis kan bedienen: de verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken, …? Zo kan je met één enkele druk vanuit je luie stoel je woonkamer laten baden in de sfeer die je wenst: de verwarming wat hoger, de rolluiken dicht, het licht gedimd… Ook buitenshuis heb je controle. Even checken of alle lichten uit zijn? Dat doe je via de app op je smartphone.
Start eventueel met een basisinstallatie, en breid die later uit in functie van je behoefte, budget en levensfase. 
 

BRON : BENOvatiemagazine 2019, redactie Violette Goethals