Premie voor buitenmuurisolatie? Zo pak je het aan!

16 september 2020 - Leestijd: 3 minuten
Muurisolatie

Het (na-)isoleren van je buitenmuren is altijd een knappe win-winsituatie. Enerzijds bespaar je op je energiekosten en anderzijds krijgt je woning opnieuw meer uitstraling met een frisse, nieuwe look. Zeker wanneer je de ramen wilt vervangen of grondig gaat BENOveren is gevelisolatie absoluut het overwegen waard.

Voelen je muren koud aan? Dan kunnen ze ongetwijfeld isolatie gebruiken. Als je huis van na 1950 dateert, zit er wellicht een spouw tussen binnen- en buitenmuur. Deze kan je relatief eenvoudig laten opvullen met isolatiemateriaal. Geen spouw of is ze te smal? Breng dan isolatiemateriaal aan op de muren:

  • langs de buitenkant is de duurste, maar beste optie.
  • langs de binnenkant is de beste oplossing wanneer je geen spouw hebt en geen vergunning voor buitenmuurisolatie krijgt. Deze techniek isoleert het minst goed, maar is uiteraard beter dan helemaal geen isolatie.

Voor welke soort isolatie ga jij?

Je kunt alvast nooit te veel isoleren. Maar hoeveel isolatie moet je dan precies voorzien, en welk soort materiaal? Gebruik hiervoor gerust onze handige calculator! Hiermee kun je naar hartenlust simulaties uitvoeren en diverse resultaten vergelijken. Sowieso krijg je een heldere kijk op de verschillende isolatiematerialen, diktes, waarden, je energiebesparing, … Meer zelfs: je komt ook te weten of je voldoende isoleert met het oog op de toekomst. En je dus mag rekenen op volgende BENOvatiepremie:

Voor welke soort muurisolatie bestaat er een premie?

  • R-waarde ≥ 3 m² K/W (buitenmuurisolatie).
  • Spouw ≥ 50 mm, lambdawaarde max. 0,065 W/mK (spouwmuurisolatie).
  • R-waarde ≥ 2 m²K/W (binnenmuurisolatie).

Hoeveel bedraagt de premie?

  • € 15/m² als een aannemer plaatst.
  • € 5/m² als een aannemer plaatst (enkel spouwmuurisolatie).

Hoe vraag je de premie aan?

  • Online (snelste manier!).
  • Op papier (duurt tot 2 maanden …).

Download snel alle praktische info :

(algemene en technische voorwaarden, attest voor de aannemer …)

Expert aan het woord

“Vooraleer je je spouwmuren isoleert, is het een uitstekend idee om eerst je raamisolatie grondig aan te pakken: zo vermijd je meteen koudebruggen!
Eenmaal daarmee klaar, kun je met de spouwmuurisolatie aan de slag. Belangrijk aandachtspunt hierbij zijn de technische specificaties (STS 71-1). Deze gelden als kwaliteitsnorm voor de na-isolatie van spouwmuren in bestaande woningen, en zijn essentieel om in aanmerking te komen voor een BENOvatiepremie. Aannemers in het Vlaams gewest zijn alvast verplicht om volgens de STS 71-1-norm te werken.”
 

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premies - energie-efficiëntie, Fluvius