Is ook jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

15 april 2020 - Leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen

Gemiddeld telt België zo’n 1.553 uren zon per jaar, goed voor een gemiddelde van 150 kWh per m2 zonnecellen. Dat is precies voldoende om een jaar lang je koffiezet, dampkap en stofzuiger te gebruiken. Alvast een goede reden om te investeren in zonnepanelen. Al hangt de exacte opbrengst uiteraard af van het type zonnepaneel en de oriëntatie ervan. Bekijk onderstaande checklist en kom te weten of ook jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

1. Is je dak in uitstekende conditie?

Zonnepanelen blijven 20 tot 30 jaar liggen. Herstellings- of renovatiewerken aan je dak laat je dus het best uitvoeren vóór je ze installeert. Verder moet je elektrische installatie in goede conditie verkeren. Vaak is de modernisering van de meterkast en het verdeelbord geen overbodige luxe.

2. Is je dak voldoende geïsoleerd?

Ook je dak isoleren doe je best vooraf. Hoe goed je isoleert, wordt uitgedrukt met de R-waarde of warmteweerstand. Bekijk de verschillende soorten isolatie, en onderzoek of je in aanmerking komt voor een isolatiepremie.

3. Is je dak naar de juiste kant gericht?

Voor een optimale opbrengst richt je de zonnepanelen tussen het zuidoosten en het zuidwesten. Je hebt een iets lager rendement als je dak naar het oosten of het westen georiënteerd is.

4. Heeft je dak de juiste hellingsgraad?

Alle daken met een hellingsgraad tussen 20° en 60° zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar ook op platte daken kan je zonnepanelen plaatsen. Dan positioneert de installateur ze in de ideale hellingshoek.

5. Ligt je dak uit de schaduw?

Soms zorgt een schoorsteen of een hoge boom ervoor dat een deel van je dak tijdelijk geen zonlicht opvangt. Of misschien zijn er in je buurt nieuwe gebouwen gepland die een schaduw op je dak gaan werpen? Een goede installateur voert vooraf een grondige schaduwanalyse uit, en benut dus enkel het optimale dakdeel. Zo ben je zeker van het hoogst mogelijke rendement.

Vooral ‘NEE’ geantwoord?

Geen paniek! Je hebt voldoende andere opties. Zonnepanelen hoeven immers niet per se op het dak te liggen, want er bestaan bijvoorbeeld ook losstaande panelen en gevelpanelen.

Expert aan het woord

“Lijkt je dak geschikt voor zonnepanelen? Vergeet allereerst niet te checken of je dakbedekking asbest bevat ... Het is namelijk verboden zonnepanelen te plaatsen op asbestdaken. Weet dat zowel je dakbedekking als onderdak asbest kunnen herbergen. Maar hoe weet je nu of er asbest in je dak zit? In vezelcementleien geproduceerd voor 1990 vind je sowieso asbest terug. Hetzelfde geldt voor golfplaten van voor 1992. Werd je dak geplaatst na 2001? Dan kun je er prat op gaan dat er geen asbest te bespeuren valt. In haar actieplan Asbestafbouw besliste de Vlaamse regering dat tegen 2034 alle asbestcementen daken en gevels in Vlaanderen vervangen moeten zijn. Extra info over deze materie vind je alvast terug op de OVAM-website.”

Marleen de Roye
medewerker bouwen en energie, Dialoog