Ongezonde lucht in je huis? Weg ermee!

20 april 2019 - Leestijd: 2 minuten
Ventileren

Er circuleert een hoop vervuilde lucht in je woning: vocht, na het koken, schadelijke stoffen afkomstig van onder meer bouwmaterialen en poetsproducten ... Voldoende redenen dus om al die schadelijke lucht buiten te houden, en genoeg verse lucht naar binnen te brengen. Hoe? Ventileren, natuurlijk!

Luchtcirculatie voor een gezond binnenklimaat

Omdat een doorgedreven isolatie (én luchtdichtheid) een alsmaar belangrijke rol vervult bij nieuwbouw en BENOvaties, verhoogt ook de vraag naar een uitstekende ventilatie. Luchtcirculatie garandeert immers een gezond binnenklimaat door vervuilde lucht af te voeren en nieuwe, frisse lucht aan te voeren.

Vervuilde binnenlucht kan leiden tot ongemakken (misselijkheid, hoofdpijn, allergieën …), CO-vergiftiging, geurhinder, vochtproblemen en schimmels. Via een gecontroleerde ventilatie bepaal je zelf zelf waar, wanneer en hoeveel lucht je aan- en afvoert.

Vocht raakt niet weg door een goede isolatie?

Een fabel die we graag de wereld uithelpen! Wees gerust: je woning overisoleren kan niet. Wat wel mogelijk is? Slecht isoleren of vergeten te ventileren. Je rekent er beter niet op dat kieren en spleten de ongezonde lucht kunnen afvoeren. Dat geeft alleen maar tocht en je boet in aan comfort. Bij een slecht geplaatste isolatie verliest de woning energie en bestaat er een groot risico op condensatie en schimmelvorming.


Over de EPD-eisen.

Vandaag is ventileren zo’n belangrijke topic dat het in de EPD-eisen werd opgenomen. EPD staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en slaat op het energetische totaalpakket van je woning: isolatie, verwarmingssystemen, luchtdichtheid …, en evengoed op de kwaliteit van je binnenklimaat. Dankzij deze EPD-eisen, die een betere isolatie en strengere luchtdichtheid voorschrijven, zijn bijvoorbeeld ‘luchtlekken’ in nieuwbouw quasi verleden tijd.