Muurisolatie plaatsen: doe het nauwgezet!

12 juni 2020 - Leestijd: 2 minuten
Binnenmuur isoleren

We kunnen er niet genoeg op hameren: muurisolatie moet altijd goed geplaatst worden. Een goede installatie betekent dat je een blijvende ‘isolatiemantel’ ontwikkelt. Met andere woorden: je isolatiemateriaal moet nauwkeurig op elkaar aansluiten, en mag dus nergens hiaten vertonen. Een kleine opening kan immers al een enorm warmteverlies veroorzaken!

Geef wateroverdracht geen vrij spel.

 

Een andere fout die mensen veel maken, is dat ze isolatiemateriaal niet overal stevig genoeg tegen het binnenblad (bij een spouwmuur de binnenmuur. De buitenmuur noemen we buitenspouwblad) aanbrengen. Na een tijdje kunnen bijvoorbeeld isolatiepanelen naar de buitenmuur plooien, zodat er op die plaats wel een wateroverdracht tussen binnen- en buitenmuur kan ontstaan.

Volgorde van isolatiewerken.

De ideale manier van werken?

Buitenmuur isoleren

 

Eerst de binnenmuur volledig metselen, dan je isolatiemateriaal plaatsen en vervolgens de gevelstenen.

Wie deze werkwijze volgt, krijgt een betere controle over een correcte plaatsing.

Laat je het metselwerk van je binnenmuur zichtbaar en ongepleisterd? Dan is het aangewezen om je binnenmuur aan de buitenzijde te vertinnen (het dun aanbrengen van een laagje specie (cement-zandmengsel)).

Een verkeerde plaatsing van isolatiemateriaal kan resulteren in: condensatie, warmteverlies, koudebruggen …

en dus een hoger energieverbruik.

 

Muren: liefst 20% warmteverlies

Voelen je muren koud aan? Dan kunnen ze  isolatie gebruiken ... Indien je huis van na 1950 dateert, zit er waarschijnlijk een spouw tussen binnen- en buitenmuur. Deze kan je eenvoudig isoleren. Geen spouw of is ze te smal? Breng dan isolatiemateriaal aan op de muren:

  • langs de buitenkant is de duurste, maar beste optie.

  • langs de binnenkant is de beste oplossing wanneer je geen spouw hebt en geen vergunning voor buitenmuurisolatie krijgt. Deze techniek isoleert het minst goed, maar is uiteraard beter dan helemaal geen isolatie.

BENOveren: Muur Calculator

De juiste isolatie uitzoeken, doe je best met de nodige zorg.

Totaal geen idee welk isolatiemateriaal je precies nodig hebt? Hoe 'dik' je moet isoleren? En wat het kostenplaatje is? Gebruik dan onze handige calculator en bereken, simuleer én vergelijk naar hartenlust. Meer zelfs: ontdek meteen of je in aanmerking komt voor een BENOvatiepremie!