Je dak isoleren van buitenaf: wat kost dat?

4 januari 2021 - Leestijd: 4 minuten
Dak isoleren buitenkant

Je huis heeft geen onderdak en de zoldervloer isoleren, is geen optie? Dan heb je twee mogelijkheden: je brengt een nieuw onderdak aan, en haalt dus de pannen en panlatten van het dak. Of je gaat voor een alternatieve oplossing. Een nieuw onderdak installeren, kost sowieso een aardige som. Misschien toch de andere opties even checken?

Waar zitten die kepers?

Kies je voor een sarkingdak, dan komt de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie, dus op de kepers. Ideaal als je zolderruimte is afgewerkt. Bovendien verlies je geen ruimte, want de werken gebeuren langs de buitenkant. Daarnaast verloopt de plaatsing wat sneller en je hebt minder kans op koudebruggen. Nadeel? Je pannen en panlatten moeten eraf, zodat alleen je gordingen en kepers overblijven. Een hele ingreep, ook op financieel vlak, en het is niet meteen een doe-het-zelfklusje.

Verwijder je je dakbedekking en heb je een plafond tegen je gordingen zitten? Dan kun je isolatiewol tussen de gordingen plaatsen en een onderdakfolie aanbrengen op de kepers. Let wel: je moet deze steevast winddicht afsluiten (met tape). Plaats bovendien een dampscherm aan de warme zijde!

Met dakelementen aan de slag.

Dakelementen zijn geprefabriceerde platen op maat die de hele hoogte van je dak bedekken. En dat zorgt voor minder kans op productie- en plaatsingsfouten. De elementen worden op je gordingen geplaatst, en niet op je kepers of spanten zoals bij de traditionele dakopbouw.

Vervolgens plaatsen dakwerkers de verschillende platen als puzzelstukken in elkaar, tot je dak dicht ligt. In aankoop zijn dergelijke dakelementen vaak duurder, maar door de snellere plaatsing compenseer je (een deel van) dat bedrag. Bovendien zijn je isolatie en binnenafwerking al verwerkt in de elementen (enkel je dakbedekking moet er nog bovenop).

Geen dakelementen of sarkingdak?

Enkele tussenoplossingen:

Mocht de financiële stap naar dakelementen of een sarkingdak te groot zijn, bestaan er enkele tijdelijke oplossingen. Ze garanderen weliswaar geen perfecte waterdichtheid!

  • Een Ersatz-onderdak of een ‘vervangonderdak’. Eigenlijk een dampopen folie die, in tegenstelling tot een onderdak, aan de binnenzijde van de dakconstructie komt. Daarna volgt de traditionele opbouw met isolatiewol en een dampscherm aan de binnenzijde van je zolderruimte. Extra aandachtspunt: water dat op dit doek valt, moet je zo goed mogelijk afleiden naar de dakgoot. Ander nadeel is dat het scherm onderbroken is ter hoogte van de gordingbalken.
  • Als je zolder enkel dienst doet als opbergruimte, zit je met harde isolatieplaten (zoals PUR en PIR) zeker enkele jaren goed, ook qua energiefactuur. Deze platen zijn beter gewapend tegen eventueel insijpelend vocht dan wol. Je kunt ook kiezen voor minerale wol, en dan een afwerking met houten platen ter versteviging.

Welke factoren bepalen de prijs voor de isolatie van je dak?

Benieuwd naar de kosten voor de isolatie van je dak? De prijs start al vanaf zo’n €30 per m2. Doordat je jaarlijks vele euro’s bespaart via je energierekening, heb je deze investering echter op korte termijn terugverdiend! De exacte prijs wordt verder bepaald door volgende factoren:

  • Het soort isolatiemateriaal.
  • De isolatietechniek (langs binnen isoleren is goedkoper dan langs buitenaf).
  • De totale dakoppervlakte.
  • De bereikbaarheid van de werken.
  • De kosten voor een nieuwe dakbedekking.
  • De staat van de dakconstructie.
  • De afwerking langs de binnenkant.

Expert aan het woord

"Een dak kan je ook op een meer milieuvriendelijke manier isoleren met duurzame materialen (lees: niet van petrochemische oorsprong). Wanneer je een deftig onderdak hebt, kun je een klassieke gording/keperstructuur langs de binnenzijde uitdikken met sparexpanders (letterlijk: keperverlengers), aan de binnenzijde voorzien van luchtrem/dampscherm en nadien laten inblazen met cellulose of houtwol (vervezeld krantenpapier of hout). Ook een sarkingdakisolatie langs de buitenzijde van je dakconstructie kan uitgevoerd worden met tand-en-groef houtvezelplaat, ook deze keer voorzien van kwalitatief onderdak en luchtrem/dampscherm."

Philippe Broigniez
BENOvatiecoach, Klimaatpunt Pajottenland & Zennevalei