Isoleer ook om de hitte buiten te houden!

22 juni 2020 - Leestijd: 5 minuten
hitte buiten houden

Stijgt het kwik tot boven de 30 °C? Dan kan het binnen in je huis plots onaangenaam warm worden. Wie zijn woning echter uitstekend isoleert (én uiteraard een bijhorende ventilatie voorziet), slaagt erin de hitte buiten te houden en een aangenaam binnenklimaat te creëren. Geen overbodige luxe: het klimaat verandert, waardoor extreem weer steeds vaker opduikt. En dus krijgen we in de toekomst af te rekenen met steeds warmere zomers.

Laat het zonnetje buiten …

Veel mensen hebben het idee dat isolatie enkel zorgt voor een gezellige, warme temperatuur in de winter. Dat klopt natuurlijk, maar isolatie zorgt er óók voor dat bij hoge temperaturen de warme buitenlucht niet kan binnendringen. Zo blijft de koelte in je huis waardoor je van een hoger wooncomfort geniet!

Beste tip die we jou kunnen geven? Hou de zon buiten! Je denkt hierbij ongetwijfeld aan je ramen en bijgevolg het sluiten van gordijnen, rolluiken, luiken, screens ... Nochtans maken je ramen slechts een deel uit van de buitenschil van je huis. Dus is het raadzaam om al in een vroegere fase aandacht te besteden aan de rest van de buitenschil, zoals bijvoorbeeld het dak en de muren. UV-stralen, afkomstig van de zon, dringen immers ook door dak en muren, en warmen op die manier je woning op.

Voldoende isoleren? Een uitstekende oplossing!

Te veel isoleren kan alvast niet. Wees dus nooit zuinig met isolatie, en kies voor een laag van minimum 20 cm (bv. minerale wol of gelijkwaardig in harde platen) of zelfs meer als het budget en de structuur van je woning dat toelaten. Welk isolatiemateriaal je best kiest? Het isolatievermogen van materialen kun je toetsen aan de hand van hun lambdawaarde of warmtegeleidbaarheid. De coëfficiënt wordt steevast op de verpakking vermeld. Hoe lager de lambdawaarde, hoe hoger, en dus beter het isolatievermogen.

Om hetzelfde isolatievermogen te verkrijgen, volstaat dus een minder dikke laag van een materiaal met een lage lambdawaarde. De kwaliteit van isolatiemateriaal met een hogere lambdawaarde is weliswaar niet slechter. Er moet gewoon een dikkere laag van worden aangebracht om het verschil te compenseren.

Hou gerust ook rekening met ‘faseverschuiving’.

We moeten bij isolatiemateriaal echter verder kijken dan enkel en alleen de puur isolerende waarden. Zo is ook de minder gekende faseverschuiving (uitgedrukt in uren) een bepalende factor tijdens de zomermaanden. Een isolatiemateriaal met een hoge faseverschuiving zal de warmte langer buiten houden in de zomer. Zo vormen bijvoorbeeld cellulosevlokken en houtvezelisolatie een uitstekend materiaal om wanden en daken te isoleren. Cellulosevlokken, gefabriceerd van zuiver, gescheiden krantenpapier, vormen een natuurlijke warmte-isolatie. De vezels worden vermengd met minerale zouten, en bekomen op die manier heel duurzame eigenschappen

Enkele tips om het thuis minder warm te maken:

  • Zomaar je ramen en deuren opengooien, zorgt niet altijd voor een fris briesje. Op het verkeerde moment verluchten, maakt het binnen nog warmer ... Hou dus je rolluiken, gordijnen, ramen en deuren overdag gesloten, en laat pas ’s nachts of ’s ochtends de frisse lucht binnen (of wanneer het buiten kouder is dan binnen …). Zet twee ramen volledig open om voldoende tocht te creëren.
  • Moeilijk om je slaapkamer fris te krijgen? Laat dan een uur voor je gaat slapen een ventilator draaien of maak zelf airconditioning, door een metalen schaal met ijsklontjes voor de ventilator te plaatsen.
  • Een boom planten die zijn bladeren verliest, is altijd een uitstekend idee. Zo geniet je van extra zonlicht in de winter en is er in de zomer voldoende schaduw onder het bladerdak. Een aanwinst voor je tuin én extra beschutting voor je woning.
  • Het is geen toeval dat veel huisjes in het zuiden witgekalkt zijn. Witte muren weerkaatsen het zonlicht (voor ze de warmte opnemen) en blijven dus langer fris. Geen fan van witte verf? Pas dan een ander trucje toe: maak je buitenmuren na een hete dag even nat, zo koelen ze sneller af.
  • Haal lampen, de televisie, decoder, opladers uit het stopcontact ... Zo vermijd je opwarming door dergelijke toestellen. En weet dat je in de zomerperiode perfect buiten kunt koken en eten. Fris én gezellig!
  • Airconditioning is een ware energievreter. Het kost veel meer om de ruimte met een graad te koelen, dan met een graad te verwarmen. Een ventilator is een veel zuiniger alternatief, waardoor de gevoelstemperatuur daalt zonder hoge elektriciteitsrekening.

Expert aan het woord

"Een ventilatiesysteem D met een optionele automatische of handmatige bypass kan ‘s nachts ook de woning passief koelen. Dit als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Met zo’n systeem wordt de inkomende koele luchtstroom niet meer langs de warmtewisselaar geleid, waardoor de lucht in de woning kan afkoelen. Vooral in de zomer welgekomen, wanneer opwarming binnen in je huis ongewenst is. Bij een volautomatisch systeem, dat gekoppeld is aan een temperatuursensor, regelt het apparaat zelf wanneer de bypass wordt ingeschakeld. Zo blijf je in de woning toch een comfortabele temperatuur houden. Verwar het systeem echter niet met een airconditioningssysteem, want het koelt de inkomende warme buitenlucht niet of slechts gedeeltelijk af.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen,
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius