
Isolatie, luchtdichtheid en ventilatie: de beste maatjes!
Een doorgedreven isolatie voor je woning? Isolatie, luchtdichtheid en ventilatie spelen hierbij een cruciale rol. Ontdek snel hoe je het aanpakt, en word een krak in BENOveren!
Een uitstekende isolatie tegen koude én warmte.
De grootste energievreter in je huis? De verwarming! Een uitstekende isolatie, die bovendien netjes geplaatst is en dus géén koudebruggen veroorzaakt, beperkt alvast de energievraag van je woonst. Meer zelfs: met een voortreffelijke isolatie hou je niet alleen de koude buiten, je zorgt er ook voor dat het binnenin niet snikheet wordt tijdens zonnige dagen.
In de eerste plaats hebben we het dan over zoldervloer- of dakisolatie. Maar ook een goed uitgekiende muurisolatie, beglazing en vloerisolatie bewijzen wel degelijk hun nut op vlak van energiezuinigheid. Stuk voor stuk zorgen ze er immers voor dat je met een veel kleiner vermogen de temperatuur in je woning op peil houdt. Maar opgelet: er is geen goede isolatie zonder luchtdichtheid!
Hou het luchtdicht: vermijd gaten en kieren!
Een woning luchtdicht maken is niet altijd even complex als het klinkt. Een nauwgezette planning en een zorgvuldige uitvoering vormen de sleutel. Er moet sowieso voldoende aandacht worden besteed aan alle aansluitingen met, en bevestigingen aan, de constructie-elementen. Is je woning goed geïsoleerd, maar zit ze vol kieren en gaten? Dan ontsnapt de warmte en gaat het effect van de isolatie voor een groot deel verloren.
Zwakke punten in de luchtdichtheid van een woning kun je soms met het blote oog waarnemen. Denk maar aan spleten ter hoogte van de raamaansluitingen, bijvoorbeeld. Je kunt ook simpel een voelbare luchtstroom opmerken met je natte vinger of via een brandende kaars. Wil je echter grondig te werk gaan? Voer dan via de ‘blowerdoortest’ een identificatie van álle probleemzones uit. Deze test laat toe de luchtdichtheid (en dan vooral het gebrek eraan …) van je woonst perfect te berekenen.
Ga voor een evenwichtige ventilatie.
Eenmaal je woning perfect luchtdicht, moet je natuurlijk ook zorgen voor de noodzakelijke ventilatie. Oude woningen ‘ventileren’ zichzelf langs kieren en spleten, maar bij een luchtdicht afgewerkt huis werkt dat dus niet. Anderzijds is het ook niet goed om te veel te ventileren, want bij ventilatie breng je koude verse lucht naar binnen, terwijl de opgewarmde binnenlucht wordt afgevoerd – opnieuw een aanslag op het effect van de isolatie!
Daarom is het aangewezen om te kiezen voor een ‘systeem D’ met warmteterugwinning. Daarbij worden de debieten aan verse én vervuilde lucht met elkaar in evenwicht gebracht, en zelfs mechanisch aan- en afgevoerd. Ondertussen warmt een warmtewisselaar de binnenkomende lucht op met de warmte uit de buitengaande lucht (de luchtstromen zelf worden uiteraard niet gemengd). Met dit systeem creëer je dus overal de juiste hoeveelheid verse lucht, met een minimaal warmteverlies!
Expert aan het woord
Nog een pak energiezuiniger omgaan met je ventilatiesysteem? Je hebt alvast de optie om de systemen C en D vraaggestuurd te maken. Dat kan dan aan de hand van ingebouwde sensoren die reageren op beweging, luchtvochtigheid, temperatuur, CO2 ... Op die manier is je elektriciteitsverbruik en het warmteverlies in je woning veel minder, en bespaar je dus op je energiefactuur.”
