Isolatie in je zoldervloer ... of het hellend dak?

20 maart 2019 - Leestijd: 2 minuten
Dakisolatie

Vooraleer je beslissingen neemt over de dikte en het soort materiaal om je dak te isoleren, denk je best eerst nog eens goed na. Want de belangrijkste vraag blijft: wat is de exacte bestemming van de ruimte onder je dak? Wordt het een extra slaapkamer of een opbergplek voor je oude tuinstoelen?

Zolder enkel als bergruimte.

Wanneer je onmiddellijk, of op middellange termijn, van je zolderruimte een gezellige, verwarmde plek (bv. speelkamer voor de kinderen) wilt maken, moet je je dak uiteraard isoleren. Gebruik je de zolder echter louter als opbergruimte, dan loont het de moeite om enkel je zoldervloer te isoleren. Want op die manier verklein je het beschermde volume, wat een directe energiebesparing oplevert.

Geen ingrijpende werken of groot budget.

Als je dak niet geschikt blijkt te zijn om te isoleren (omdat het houtwerk in slechte staat of onvoldoende stevig is), kun je via zoldervloerisolatie toch voor een uitstekend isolerende laag zorgen. Zo beperk je het warmteverlies naar boven toe. Extra fijn nieuws? Hiervoor zijn geen ingrijpende werken aan de draagstructuur of buitenafwerking én een groot budget nodig. Hou wel rekening met eventueel technische installaties op zolder: elke technische ruimte blijft best vorstvrij. In dat geval kan je een combinatie van dak- en zoldervloerisolatie overwegen. Of het deel van de zolder, waar de installaties staan, afzonderlijk isoleren.

Isoleer steevast correct en voldoende dik!

Of het nu gaat over het isoleren van vloeren, wanden, hellende daken of zoldervloeren, een aantal BENOvatieprincipes komt altijd terug:

  • een voldoende dik isolatiepakket met isolatiediktes van minstens 12 à 20 cm, afhankelijk van de toepassing en de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal

  • zo weinig mogelijk onderbrekingen (koudebruggen) in de isolatie bij het plaatsen.

  • een luchtdichte afscherming van de isolatie aan de binnenzijde.  

  • regen- en winddichte afwerking aan de buitenzijde van de constructie.

  • het gebruik van dampwerende materialen aan de binnenzijde.