Hoogrendementsglas voor Karolien en Tim: het kostenplaatje.

24 juli 2020 - Leestijd: 2 minuten
Karolien en Tim BENOveren

Karolien en Tim kochten in 2017 een rijhuis in een drukke straat in Mechelen. In 2018 voerden ze enkele werken uit om hun comfort te verhogen. Zo verving het koppel de oude dubbele beglazing door hoogrendementsglas. Hiervoor konden ze alvast rekenen op een interessante BENOvatiepremie.

Naast energiezuinig ook akoestisch comfort!

De reden van de vervanging? Karolien en Tim willen hun huis zo energiezuinig mogelijk maken. Maar een fijn extraatje is dat het nieuwe hoogrendementsglas ook akoestisch comfort met zich meebrengt. Hoeveel energie de nieuwe beglazing precies bespaart? Volgens de berekeningen rond de 2.975 kWh per jaar, en met aardgas goed voor ongeveer € 148 per jaar (uiteraard moet je hier rekening houden met de kostprijs van aardgas, het soort contract, groepsaankoop ...).

En dat is nog niet alles …

Het enthousiaste koppel plant ook nog andere werken. Zo willen ze zeker het dak aanpakken en een uitstekende dakisolatie voorzien (eigenlijk de eerste belangrijke stap in je BENOvatieproces ...). Daarnaast bekijken ze ook de mogelijkheid om een warmtepomp te plaatsen. En vanzelfsprekend horen bij nieuwe ramen ook een goed ventilatiesysteem. Door al deze ingrepen hebben ze niet alleen recht op meerdere individuele BENOvatiepremies, maar ook nog eens op een extra totaalrenovatiebonus. Uiteraard is dat mooi meegenomen!

Wat levert dit op voor Karolien en Tim? De cijfers:

  • Oppervlakte glas in het huis? 35 m2
  • Betaald per m2 glas? € 150 (schrijnwerk niet meegerekend)
  • Totaalprijs? € 5.565 (incl. btw)

Energiebesparing?

2.975 kWh per jaar, goed voor ca. € 148 per jaar (aardgas)

Expert aan het woord

“Mocht de woning over een spouwmuur beschikken, die eveneens kan geïsoleerd worden, is het raadzaam om eerst de ramen te vernieuwen. Pas nadien pas je dan de spouwmuurisolatie toe. Op die manier voorkom je koudebruggen, want de spouwmuurisolatie sluit dan mooi aan op de nieuwe ramen.”

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premies - energie-efficiëntie, Fluvius