Hoe hou je je woning heerlijk koel tijdens de zomer?

22 juni 2019 - Leestijd: 2 minuten
warme dagen

 

Tijdens warme, zonnige dagen wil je uiteraard dat je huis lekker koel blijft. Want een drukkende warmte maakt je sloom, lusteloos en energieloos. Met deze tips hou je je huis én je hoofd heerlijk fris. Ook als buiten alle hitterecords sneuvelen!

Gooi die ramen open! En doe ze vervolgens terug dicht ...

Net uit de veren? Zet ‘s ochtends onmiddellijk alle ramen en deuren maximaal een uur open. Op die manier creëer je een lekker fris windje (tocht) door je huis. Zorg er daarna voor dat je ramen en deuren daarna de hele dag zoveel mogelijk dicht blijven. Hou ook de gordijnen en/of rolluiken, aan de kant waar de zon staat, gesloten. Hierdoor hou je de warmte grotendeels buiten, en zal het een stuk aangenamer vertoeven zijn in je woonst.

Weer apparatuur die warmte opwekt.

Probeer warme (gloei)lampen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht. Loop dus met een grote bocht om je kookfornuis en oven. Meer zelfs, bereid in plaats van een warme maaltijd een lekkere, frisse en gezonde salade.

Douchen? Gebruik lauw water.

Een koude douche of bad na een snikhete dag? Dat is niet de beste manier om af te koelen. De thermostaat in je lichaam krijgt dan het signaal dat het koud is, waardoor je het vervolgens extra warm krijgt. Was je daarom met lauw water. Of neem meteen een buitendouche! Je vindt ze al voor een kleine € 40 in de doe-het-zelfzaak. Bovendien kun je hem makkelijk zelf installeren, bijvoorbeeld aan de parasolhouder.