Hoe hou je je woning heerlijk koel tijdens de zomer?

20 juni 2020 - Leestijd: 3 minuten
warme dagen

Tijdens warme, zonnige dagen wil je uiteraard dat je huis lekker koel blijft. Want een drukkende warmte maakt je sloom, lusteloos en energieloos. Met deze tips hou je je huis én je hoofd heerlijk fris. Ook als buiten alle hitterecords sneuvelen!

Gooi die ramen open! En doe ze vervolgens terug dicht ...

Net uit de veren? Zet ‘s ochtends onmiddellijk alle ramen en deuren maximaal een uur open. Op die manier creëer je een lekker fris windje (tocht) door je huis. Zorg er daarna voor dat je ramen en deuren daarna de hele dag zoveel mogelijk dicht blijven. Hou ook de gordijnen en/of rolluiken, aan de kant waar de zon staat, gesloten. Hierdoor hou je de warmte grotendeels buiten, en zal het een stuk aangenamer vertoeven zijn in je woonst.

Weer apparatuur die warmte opwekt.

Probeer warme (gloei)lampen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht. Loop dus met een grote bocht om je kookfornuis en oven. Meer zelfs, bereid in plaats van een warme maaltijd een lekkere, frisse en gezonde salade.

Douchen? Gebruik lauw water.

Een koude douche of bad na een snikhete dag? Dat is niet de beste manier om af te koelen. De thermostaat in je lichaam krijgt dan het signaal dat het koud is, waardoor je het vervolgens extra warm krijgt. Was je daarom met lauw water. Of neem meteen een buitendouche! Je vindt ze al voor een kleine € 40 in de doe-het-zelfzaak. Bovendien kun je hem makkelijk zelf installeren, bijvoorbeeld aan de parasolhouder.

Schakel een versnelling hoger: zet verkoelend geschut in.

Raakt je huis niet (af)gekoeld? Wellicht is het verstandig om toch een airco, aircooler of krachtige ventilator aan te schaffen.

  • Investeer in een uitstekende ventilator. Eentje die stil draait, over voldoende kracht beschikt en eventueel een timer of afstandsbediening bevat (zodat je je bed niet uit hoeft als je het te koud krijgt ...).
  • Ga een stapje verder met een air-cooler.Die houdt het midden tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water (of zelfs ijs), en vervolgens koelt en zuivert hij hiermee de lucht. Hij verbruikt ook veel minder stroom dan een airco, dus een pluspunt voor ons klimaat.
  • Breng in elke ruimte de gewenste temperatuur via een mobiele airco.Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het blijft wel koel.

Slaap als een roos dankzij koude kersenpitjes onder je hoofd.

Kan je door de hitte de slaap niet vatten? Stop dan voor je je bed opzoekt je kersenpitkussen enkele uren in het vriesvak. Leg het vervolgens onder je kussen voor je gaat slapen. De koelte zal je heel erg deugd doen je als je het kussen omdraait. Nog een trucje? Was je gezicht met lauw water of laat het over je handen en polsen stromen voor je gaat slapen. Niet afdrogen.

Expert aan het woord

"Binnenvallend zonlicht kan voor extreme hitte zorgen in je woonst. Veel mensen denken dan meteen aan een (energieverslindende ...) airconditioning. Maar voor je dus de keuze maakt om een actieve koeling in te zetten, kun je beter andere handige oplossingen checken die afrekenen met te felle zonnestralen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan praktische rolluiken, buitenzonwering, luifels of zelfs natuurlijke beschaduwing door middel van bomen.”

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premies - energie-efficiëntie, Fluvius