Hoe haal je de totaalrenovatiebonus binnen? Davy vertelt hoe(veel)!

1 december 2020 - Leestijd: 5 minuten
Totaalrenovatiebonus binnenhalen

Al gehoord van de BENO-pass? Dat is het elektronisch dossier van je woning of appartement waarin alle energiebesparende maatregelen bijgehouden worden die in aanmerking kunnen komen voor één of meerdere totaalrenovatiebonussen. De BENO-pass wordt voor jou automatisch aangemaakt en moet dus niet afzonderlijk aangevraagd worden. Gemakkelijk, toch? Ook Davy kan erover meepraten. Hij BENOveerde zijn woonst grondig, en kon dus rekenen op een extra totaalrenovatiebonus. Hij licht zijn verhaal graag nog een beetje toe …

De sfeervol geBenoveerde woonkamer van Davy en Eline

"Toen we aan onze renovatie begonnen, was BENOveren nog niet zo bekend. Toch vonden we veel info in een brochure en op de website van Fluvius (toen nog Eandis), en over hoe je aanspraak kon maken op een totaalrenovatiebonus”, aldus Davy.

Beter helemaal strippen ...

En premies komen uiteraard heel goed van pas als je van plan bent om te BENOveren. Precies wat Davy deed. “Ik had wat gespaard voor een woning, maar wilde gerust ook renoveren. Ik zocht naar een woning die binnen mijn budget paste, zo’n € 100.000. Uiteindelijk vond ik samen met mijn vader een rijwoning in Eeklo. Goed voor een totale woonoppervlakte van 130 m2. Op het eerste gezicht zag dat huis er allemaal ok uit. Maar al snel botsten we op gebreken”, aldus Davy.

Er moesten heel wat zaken aangepakt worden: nieuw dak, nieuwe vloeren, buitenmuurisolatie, nieuwe technieken … Het dak pakten Davy en zijn vader zelf aan. Voor de vloer- en buitenmuurisolatie deden ze een beroep op een erkende aannemer. Davy: “Tijdens de eerste afbraakwerken kwamen we snel tot de conclusie dat we de woning maar beter helemaal konden strippen. Dus begonnen we vanaf nul, lieten enkel de muren staan en creëerden zelfs nog een aanbouw. Ik had wel één voordeel: de vorige eigenaars hadden al nieuwe ramen met dubbel glas geplaatst, dus die kon ik recupereren. Een financiële meevaller!”

Nu al geschat op € 230.000.

Door zelf veel te doen, zoals elektriciteitswerken en loodgieterij, kon Davy heel wat besparen op vlak van werkuren. “Alles samen spendeerde ik zo’n € 60.000 aan mijn BENOvatiewerken. De materiaalkost blijft uiteraard, maar omdat ik kon rekenen op hulp van mijn vader en enkele handige vrienden, bespaarde ik veel op de werkuren. Even tussendoor: er kwam al een makelaar langs, en die schatte mijn woning op minimum € 230.000. Dus geen verlies gemaakt, integendeel! Hoeveel tijd ik aan mijn BENOvaties spendeerde? Wel, we hebben er uiteindelijk twee jaar over gedaan. Maar ik ging ondertussen voltijds werken en mijn vader ook. Dus werkten we voornamelijk tijdens de weekends, verlofdagen …. in het huis.”

Drie premies plus een bonus!

Maar terug naar de BENO-pass en de totaalrenovatiebonus. De allereerste premie waar Davy aanspraak kon op maken? Eentje voor de dakisolatie. “Het oude dak braken we helemaal af. We plaatsten meteen een compleet nieuw gebinte, nieuwe dakpannen … en dus ook dakisolatie voor zo’n 100 m2, want er was ook een stuk aanbouw bij. Ik betaalde voor dit alles een kleine € 10.000. Voor de dakisolatie, 18 cm minerale wol (R-waarde 4,5 m²K/W mét lucht- en dampscherm), kreeg ik een mooie premie terug.”

Davy en Eline tonen hun dakisolatie en ventilatie

Daarnaast moest Davy en zijn gezelschap ook heel wat oude vloeren uitbreken en uitscheppen (bijna 1,20 m diep!), en nieuwe leidingen leggen. “De tweede premie die ik aanvroeg, was voor mijn vloerisolatie. Ik koos voor EPS-isolatie (in de vorm van mortel met korrels), zo’n 20 cm dikke laag (R-waarde 2,70 m²K/W) op een totale oppervlakte van 65 m2. Hiervoor betaalde ik € 2.300, waarvan ik een mooi deel recupereerde via een premie voor vloerisolatie.”

Een mooi extraatje.

Maar om te kunnen genieten van een extra totaalrenovatiebonus, een bonus van liefst € 1.250 euro, had Davy nog een derde BENOvatie nodig. Daarom pakte Davy ook zijn voor- en achtergevel aan, waardoor hij kon rekenen op een premie voor de buitenmuurisolatie. “In totaal 50 m2 met 12 cm dikke EPS-blokken (R-waarde 3,0 per m2). Hiervoor kreeg ik dus eveneens een interessant bedrag terug”, vertelt een enthousiaste Davy.

Alles bij elkaar verzamelde Davy dus een aardige som bij elkaar via verschillende individuele BENOvatiepremies én een totaalrenovatiebonus. Maar dat is nog niet alles … Dankzij de nieuwe, uitstekende isolatie in dak, vloeren en muren bespaart Davy jaarlijks een fiks bedrag uit op de verwarmingskosten.

Door slim te BENOveren besparen Davy en Eline veel op hun verwarmingskosten

“Toen we het huis kochten, stonden hier enkel een aantal kachels. Die zorgden wellicht voor weinig comfort én hoge stookkosten. Daarom installeerden we meteen een centrale verwarming en voorzagen tegelijk een uitstekende isolatie. Weet je hoeveel we momenteel betalen voor gas én elektriciteit samen per maand? Slechts € 70!”

Expert aan het woord

“Maak je BENOvatieplannen? Check dan eerst de voorwaarden van de diverse BENOvatiepremies, want die kunnen soms wijzigen gedurende het jaar.
Weet alvast dat je met kleine aanpassingen en herberekeningen, bijvoorbeeld een iets dikkere isolatie, alsnog aan de voorwaarden kunt voldoen. En dus in aanmerking komt voor een BENOvatiepremie én eventueel ook een totaalrenovatiebonus.
Op je totale verbouwing scheelt dat vaak een mooi bedrag: extra budget dat je vervolgens kunt gebruiken voor de verdere afwerking van je woning.
En met elke BENOvatie-investering maak je je woning sowieso energiezuiniger én zorg je tegelijk voor extra wooncomfort. Een win-winsituatie dus!”