Het onderscheid tussen verluchten en ventileren

4 januari 2021 - Leestijd: 3 minuten
Verluchten

Binnen in je woning is de lucht meestal slechter dan buiten. Om de lucht in je woning gezond te houden, is het belangrijk om voortdurend te ventileren én aanvullend te verluchten. Maar wat is nu precies het onderscheid? Ontdek het hieronder en krijg bovendien enkele handige tips mee om af te rekenen met vocht!

Met de hulp van kieren en spleten.

Ventileren is voortdurend (dus 24 op 24) de lucht verversen. Je voert dan frisse buitenlucht aan en haalt vervuilde binnenlucht weg. Bij voorkeur ventileer je via een gecontroleerd ventilatiesysteem. In huizen zonder ventilatiesysteem kan je ventileren via ramen op een kier of verluchtingsroosters. In oudere huizen mag je rekenen op de hulp van kieren en spleten.

Bij verluchten zet je gedurende een korte tijd het raam of een buitendeur wijd open. Logischerwijs doe je dit tijdens activiteiten waarbij vocht of schadelijke stoffen vrijkomen: koken, douchen, was drogen, poetsen …

Eerste goede tip? In woningen met een ventilatiesysteem kan je het best ook extra verluchten, bijvoorbeeld tijdens een feestje, na een BENOvatie, bij nieuw meubilair ... Zet het systeem in een hogere stand of open je ramen. Uiteraard moet je in de winter rekening houden met wat energieverlies!

1 op de 8 Belgen woont in een ongezond huis

En dat heeft dus vooral te maken met gebrekkig ventileren en verluchten. We bezorgen je graag zeven nuttige tips om vocht buiten te houden. Zo zit je straks niet met klamme handjes!

1.

De basis: ventileer en verlucht goed. Verlucht extra als je een douche hebt genomen, hebt gekookt of na een grote poetsbeurt.

2.

Hang je was niet binnen te drogen, want dat verhoogt de luchtvochtigheid.

3.

Gebruik je afzuigkap tijdens het koken.

4.

Plaats kasten, meubels en gordijnen minstens op 10 cm van de muur. Zo voorkom je schimmelvorming.

5.

Verwarm je woonruimte voldoende.

6.

Onderhoud je verwarmings- en ventilatiesystemen.

7.

Rook niet binnen.

Expert aan het woord

"Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem? Voor een systeem A volstaat het om de regelbare toevoer- en afvoerroosters proper te houden. Bij een systeem C komt er al wat meer onderhoud kijken, omdat je ook het kanalennet, de afvoerventilator en -ventielen moet reinigen. Maar vooral een systeem D verlangt voldoende aandacht. Want als hier de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er vervuilde lucht je woning binnen. Reinig én vervang dus regelmatig de diverse onderdelen. Uiteraard kun je hiervoor meer info en advies vragen aan je installateur.”

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premiebeheer - energie-efficiëntie, Fluvius