Gooi de warmte niet door ramen en deuren

27 mei 2019 - Leestijd: 2 minuten
Verzilver promoties & kortingen

 

Wist je dat slecht isolerende ramen liefst 40% van de warmte in je huis verloren kunnen laten gaan? Voldoende reden dus om ook je (oude) ramen aan te pakken, en je efficiënt te wapenen tegen de koude én zelfs warmte! Door extra aandacht aan de isolatie van je ramen te schenken, creëer je meerwaarde voor je huis én je eigen wooncomfort. Dit geldt trouwens ook voor de buitendeuren van je woning.

Hou zowel koude als warmte buiten.

Met uitstekend isolerende ramen haal je twee keer voordeel. Allereerst moet je tijdens de winter veel minder verwarmen om dezelfde temperatuur te behalen. Maar ook in de zomer win je bij een goede raamisolatie. Want dan blijft de warmte beter buiten, zodat je het binnenin makkelijker koel kan houden. Op die manier bespaar je dus ook op de energiekosten van airconditioning.

Van enkel tot driedubbel glas.

Tot in de jaren '70 hadden woningen vooral enkelvoudig glas. Ondertussen is zelfs dubbele beglazing voorbijgestreefd. Hoogrendementsglas is nu standaard: het houdt 80% meer warmte binnen dan enkel glas. Dit dankzij een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten. Bovendien kan de spouw gevuld zijn met een edelgas (bv. Argon) in plaats van lucht (bij dubbelglas). Maar het kan ondertussen nog beter, bijvoorbeeld met driedubbel glas.

En wat met de buitendeuren?

Ook langs je buitendeuren kan veel koude lucht naar binnen en warme lucht naar buiten vloeien. Dus ook hier speelt materiaalkeuze beslist een cruciale isolatierol. Bij deuren in pvc bijvoorbeeld kunnen de kader- en vleugelprofielen uit kamers bestaan. Die zijn voorzien van een thermische onderbreking waardoor condensatie of warmtegeleiding uitblijft. Kamers in aluminium profielen zorgen dan weer voor stilstaande lucht binnenin. Die fungeert dan als thermische isolator, zodat de warmte in je woning binnen blijft en koude buiten. Houten buitendeuren werken van nature isolerend. Bovendien geniet je ook nog eens van een natuurlijke vochtregeling!