Goed geBENOveerde buitenmuren? Aan jou de keuze.

11 december 2020 - Leestijd: 4 minuten
Buitenmuren

Woningen van voor 1945 werden gebouwd met massief gemetselde muren. Na de Tweede Wereldoorlog deden spouwmuren hun intrede. Spouwmuren bestaan uit een beschermende buitenmuur en een dragende binnenmuur met daartussen een luchtlaag, de spouw. Deze moet ervoor zorgen dat regenwater dat doorheen de buitenmuur binnendringt naar beneden wordt afgevoerd, tot aan de waterkering, en daarna naar buiten wordt geleid. Je herkent spouwmuren meestal aan de open stootvoegen. Dat zijn verticale openingen tussen de gevelstenen, net boven de waterkeringslaag.

Aanvankelijk waren ook spouwmuren niet geïsoleerd. Dat zijn we pas systematisch beginnen doen vanaf de oliecrisis, medio de jaren 70. Buitenmuren zonder isolatie verliezen warmte en voelen koud aan. Ze BENOveren kan op drie manieren: in de spouw, aan de buitenzijde of aan de binnenzijde van de muur.

De spouwmuur opvullen.

Zit er een spouw tussen het binnen- en het buitenblad van je buitenmuren? Dan kun je die laten opvullen met isolatiemateriaal. Spouwisolatie is de meest kostenefficiënte techniek, vooral voor viergevelwoningen. De ingreep neemt slechts 1 à 2 dagen in beslag, de kosten zijn minimaal en de investering verdien je al terug na 4 tot 6 jaar. Tijdens de isolatiewerken kun je bovendien in je huis blijven wonen.

Het opvullen van een spouwmuur gebeurt door een gecertificeerde aannemer (een voorwaarde om aanspraak te maken op de premie). Hij controleert eerst via gaatjes in de muur of de spouw wel geschikt is en gaat ook na of de gevel geen vorst- of vochtproblemen vertoont. Nadien spuit hij isolatiemateriaal in de spouw en maakt de gaatjes weer dicht. Een lijst van ATG-gecertificeerde aannemers voor spouwisolatie vind je op energiesparen.be/spouwmuur.

Wil je een nog betere isolatiewaarde? Dan kun je in een latere fase binnen- of buitenisolatie laten aanbrengen.

Muurisolatie aan de buitenkant.

De grote troef van muurisolatie aan de buitenkant is dat rondom de volledige gevel een doorlopende laag isolatie kan worden aangebracht. Dit levert je de meeste energiebesparing op, en je loopt veel minder risico op koudebruggen. Bouwfysisch is het dus de beste oplossing. Bovendien kan je het geleverde werk eenvoudig controleren.

Bij buitenisolatie worden op de muur isolatieplaten gekleefd die afgewerkt worden met pleisterwerk of gevelstenen. Een andere mogelijkheid is een houten kaderwerk waartussen minerale wol wordt aangebracht. Of je kunt kiezen voor een geventileerd voorzetgevelsysteem met isolatieplaten, een houten kaderwerk met regelschroeven en een gevelafwerking naar keuze zoals gevelstroken, gevelpanelen, leien, kleidakpannen of zink. Zo krijgt je huis een moderne look, wat een grote impact kan hebben op de meerwaarde bij verkoop.

Aan de slag met de binnenkant.

Mag je niet raken aan de buitenkant van je muren? En is spouwvulling niet mogelijk? Dan is na-isoleren aan de binnenkant de oplossing om het warmteverlies te beperken en je comfortgevoel te verhogen. Ofwel kleef je dampdichte isolatieplaten rechtstreeks op de binnenwand, ofwel voorzie je een lattenrooster of een metalen rooster waartussen de isolatie wordt aangebracht. Daarna volgt een dampscherm en werk je de muur af met bijvoorbeeld gipskarton. Er bestaat ook een isolatiesysteem met isolatie en gipskarton in één enkel paneel. Zo is je nieuwe muuroppervlak al direct klaar om te behangen of te schilderen.

Binnenisolatie is een delicaat werk. Omwille van het risico op condensatie tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur is een correcte, dampdichte uitvoering van cruciaal belang. Doe dus zeker een beroep op een erkend vakman met de nodige ervaring.

BRON: BENOvatiemagazine 2018, redactie Violette Goethals

Expert aan het woord

“Bedraagt je spouwmuur minder dan 5 cm? Weet dan dat je niet in aanmerking komt voor een premie. Toch blijft het vaak rendabel om dergelijke spouwmuren te isoleren.
Bij spouwmuren van minder dan 3 cm doe je al die moeite beter niet: de winsten zijn immers klein en de verspreiding van het ingespoten isolatiemateriaal is niet optimaal, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.
Benieuwd naar de winst die je kunt boeken met een uitstekende muurisolatie? Bereken het hier.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius