Gabriëla en Bogdan BENOveren hun huis in Gingelom.

1 april 2020 - Leestijd: 3 minuten
Gabriëla en Bogdan BENOveren hun huis in Gingelom.

Het koppel uit Leuven kocht 2 jaar geleden een huis in Gingelom, in de mooie fruitstreek vlakbij Sint-Truiden in Limburg. “We wilden met ons dochtertje weg uit de stad. Naar de natuur.” Maar toen ze wilden beginnen met een paar oppervlakkige aanpassingen zoals een nieuwe vloer en keuken, stootten ze al snel op enkele serieuze verborgen gebreken: “het dak was rot, er bleek geen fundament aanwezig en er was nog geen gasaansluiting …”

Comfort is belangrijk.
 

Toen bleek dat de renovatie toch wat grondiger zou moeten dan eerst gedacht, besloten ze het meteen goed aan te paken. Te BENOveren dus. Met de b van beter. Bogdan: “Dat BENOveren blijkt toch iets ingrijpender dan eerst gedacht. Gelukkig kunnen we er nog mee lachen. Ondertussen missen we nu al 2 nieuwjaars. Maar het zal het waard zijn. BENOveren is nu eenmaal de toekomst, snap je?”
 
Dat toekomstgericht denken bleek trouwens ook een positief effect op hun budget te hebben. Want door bepaalde energiezuinige keuzes konden ze de beschikbare middelen meteen optimaler inzetten. Bovendien zou het hun wooncomfort in de toekomst alleen maar ten goede komen: “In de winter zitten we hier straks gezellig warm met een glas wijn en in de zomer met een ijslolly. Lekker koel.”
 

“In de winter zitten we hier straks gezellig warm met een glas wijn en in de zomer met een ijslolly. Lekker koel.”

Dak boven het hoofd.


Welke keuzes heeft het koppel voor hun BENOvatie dan gemaakt? “Wel, we zijn zoals het hoort, met het dak begonnen. Dat is al helemaal vernieuwd, de spleten zijn dichtgemaakt om de warmteweerstand te verhogen én er komt isolatie. Spuitisolatie.”
 
Ook onder de vloeren op het gelijkvloers en in de muren langs de binnenzijde kozen Bogdan en Gabriëla voor spuitisolatie. Dat is een isolatiesoort op basis van aardolieproducten. Niet zozeer ecologisch, maar wel energiezuinig. Want ze heeft een hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat met een dunne laag van het product het koppel al een hoog isolerend effect bereikt. “Ook voor het dak een goede oplossing, want zo kunnen we meteen twee extra mooie zolderkamers maken: één voor ons dochtertje Victoria en één voor ons.

Gabriëla & Bogdan: Bogdan Raam

Warm binnen, zon buiten.

 

Ondertussen zitten er ook al nieuwe ramen in het huis. Gabriëla: “We kozen resoluut voor hoogrendementsglas.” Dat is glas met een dun metaallaagje aan de binnenzijde van de glasplaten, dat zorgt voor extra isolatie. Maar ze geeft ook graag toe dat de premies die daarvoor veel aantrekkelijker zijn, er bij hun keuze zeker voor iets tussen zaten.
 
Voor de verwarming had het koppel aanvankelijk het idee om gewoon op gas te verwarmen. Tot bleek dat zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp een nog veel energiezuiniger alternatief waren. “Uiteindelijk verwarmt mijn aannemer zijn huis ook op die manier. Het feit dat hij daar zo tevreden over was heeft me zeker overtuigd om hem daarin te volgen,” vertelt een enthousiaste Bogdan.

Gabriëla en Bogdan Kindje

BENOveren doe je nooit alleen.

 

De juiste aannemers vinden die vol overtuiging hun kennis en ervaringen met hem deelden, daar heeft Bogdan tijdens het hele traject heel veel aan gehad. En omdat hij zelf in het weekend werkt, heeft hij in de week tijd om samen met hen in het huis te komen werken. Ondertussen regelt Gabriëla alle administratie. En dus ook de premies. Die ze nauwlettend in de gaten houdt via de premiezoeker.
“Mijn vrouw regelt het budget. Dus zij is sowieso mijn grootste steunpilaar,” geeft Bogdan lachend toe. Zo zie je maar: BENOveren doe je nooit alleen