
Feiten en fabels over airconditioning.
Zijn de hoge, zomerse temperaturen in aantocht? Dan is dat meteen het sein voor de zoektocht naar verkoeling … Velen denken hierbij spontaan aan de aanschaf van een airconditioningsysteem. Over dergelijke systemen duiken nog steeds hardnekkige geruchten op. Zo wordt beweerd dat airconditioning voor gezondheidsklachten zorgt. Of dat je airco dag en nacht moet draaien om efficiënt te zijn. We hebben alvast een aantal veel gehoorde zaken op een rij gezet. Lees dus snel verder en onderscheid vooral de feiten van de fabels!
Eerste grote mythe!
Kost het minder energie om je airconditioning constant aan te zetten, en dus niet enkel op het warmste van de dag? Volstrekt onwaar! Warmte zoekt altijd koude plaatsen op, totdat er een evenwicht is. Hoe groter dus het verschil tussen warm en koud, hoe meer afkoeling er nodig is. Is het buiten 30°C en staat je airco de hele dag door op 22°C? Dan moet hij de hele dag door werken om koude lucht aan te voeren.
Daarom is het beter om je airco aan te zetten net voordat je thuiskomt. Dit lukt makkelijk via een slimme thermostaat, waarmee je de verwarming van je huis vanop afstand regelt. Trouwens, deze technologie zal in de toekomst nog meer ontwikkeld worden. Zo zal de thermostaat je ook kunnen zeggen of er een deur openstaat, het binnenregent en of er zonlicht binnenvalt.
Een paar graden koelen, is voldoende voor een comfortabel leef- en werkklimaat!
Andere feiten of fabels …
- De filters in mijn airconditioning moeten één keer per jaar worden schoongemaakt?
Fabel! Je filters een keer om de twee à drie maanden reinigen, zorgt voor een hogere efficiëntie. Het verbetert bovendien ook de luchtkwaliteit die je airconditioning uitblaast.
- Van airconditioning word je ziek!
Fabel! Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen, niet door een lage temperatuur. Stof en allergenen in een HVAC-systeem (heating, ventilation en airconditioning) kunnen echter wel allergiesymptomen veroorzaken en een ongezonde omgeving creëren. Daarom is het dus belangrijk om regelmatig de filters van je airconditioning te reinigen.
- Airconditioning is niet overal even effectief …
Feit! Sensoren en andere componenten kunnen worden beïnvloed door de warmte van apparaten in de buurt, en door direct zonlicht. Daarnaast kunnen voorwerpen/obstakels in de buurt van je airconditioner een goede luchtstroom en luchtverdeling belemmeren.
- Het koudemiddel in een airconditioner moet je jaarlijks vervangen.
Fabel! Koudemiddelen mogen alleen worden vervangen wanneer dat echt noodzakelijk is. Moet je het toch jaarlijks vervangen? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ernstig probleem. Neem in dat geval contact op met je installateur.
- De airconditioning lager instellen dan de gewenste temperatuur heeft geen effect op de snelheid waarmee de ruimte wordt gekoeld.
Feit! Aircosystemen kunnen niet sneller presteren dan waarvoor ze zijn ontworpen. De temperatuur dus hoger of lager afstemmen, zal er niet voor zorgen dat een ruimte sneller gekoeld is.
Tot slot enkele aankooptips.
Bij de aankoop van een airconditioning moet je beslist rekening houden met de energie-efficiëntie. De meest energiezuinige systemen zijn diegene die uitgerust zijn met een warmtepomp. Deze kunnen je huis koelen én verwarmen. Schaf je zo’n toestel aan? Let dan vooral op twee zaken:
- Energielabel: kies minimum voor een A+-label.
- SEER- en SCOP-waarde: zegt iets over het rendement van het toestel voor respectievelijk de koel- en verwarmingsmodus. Hoe hoger de
waarde, hoe zuiniger het toestel.
Reken voor de installatie steevast op een erkende installateur. Een professionele koeltechnicus doet namelijk veel meer dan enkel de airco ophangen ... Zo kijkt hij onder meer naar de benodigde koellast, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van je huis en de aanwezige ventilatie. En na de installatie stelt de installateur de airco uiteraard optimaal in op vlak van comfort en energiezuinigheid.
Weet ook dat er naast een airconditioningsysteem nog tal van (goedkopere) oplossingen bestaan om je huis koel te houden!
Expert aan het woord
Hou de zon in de zomer buiten uit je woning door de gordijnen te sluiten, rolluiken beneden te laten, de luifel te openen en buitenzonwering te plaatsen vooral in de ruimtes met rechtstreekse zoninstraling.
Kies zonwering met een lichte kleur daar deze beter het zonlicht en de warmte weerkaatsen.
Je kan de slaapkamers donker maken overdag. Laat overdag tijdens de warmste periode de ramen gesloten. Een woning dat uitgerust is met een ventilatiesysteem D kan via een bypass aan free cooling doen tijdens de nacht om de woning af te koelen met een paar graden.
