Enkel, dubbel of driedubbel glas?

18 februari 2019 - Leestijd: 2 minuten

In oude huizen vind je vaak nog enkelglas, later werd dubbelglas de norm. Maar zelfs tussen dubbelglas en hoogrendementsglas zit er nog een stevig verschil. Hoogrendementsglas isoleert 5 tot 6 keer beter dan enkelglas, en 2 tot 3 keer beter dan het klassieke dubbelglas. Hoe komt dat? Het verschil tussen de verschillende soorten kan je het best weergeven in de temperatuur aan de binnenzijde van het glas. Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C ziet dat er als volgt uit voor de verschillende soorten:

dubbel glas

Enkelglas: 5,6°C

Enkelglas betekent dat het gaat om één glasplaat. Het is erg dun en isoleert dus nauwelijks. Vochtige warme lucht koelt af op de ruit, met als gevolg condensatie aan de binnenkant.

 

Dubbelglas: 12,8°C

Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten. Tussen de glasplaten zit er lucht. Die zorgt voor een iets betere isolatie dan enkelglas.

 

Hoogrendementsglas of superisolerend glas: 17,3°C

Dit glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een edelgas en een metaalcoating. Dat dunne metaallaagje zit aan de binnenzijde van de glasplaten. De coating en het gas zorgen voor de isolatie. Plaats je vandaag nieuwe ramen, dan gaat het wellicht om dit type. Het edelgas is meestal argon, maar kan ook kryptongas zijn.

 

Driedubbelglas: 18,5°C

Hierbij gaat het om drie glasplaten met daartussen argongas of kryptongas, een verbeterde (en duurdere) variant. Dit type glas vind je vooral in energieneutrale of passiefhuizen.