Enkel, dubbel of driedubbel glas?

18 december 2020 - Leestijd: 2 minuten
dubbel glas

In oude huizen vind je vaak nog enkelglas, later werd dubbelglas de norm. Maar zelfs tussen dubbelglas en hoogrendementsglas zit er nog een stevig verschil. Hoogrendementsglas isoleert 5 tot 6 keer beter dan enkelglas, en 2 tot 3 keer beter dan het klassieke dubbelglas. Hoe komt dat?

Het verschil tussen de verschillende soorten kan je het best weergeven in de temperatuur aan de binnenzijde van het glas. Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C ziet dat er als volgt uit voor de verschillende soorten:

Enkelglas: 5,6°C

Enkelglas betekent dat het gaat om één glasplaat. Het is erg dun en isoleert dus nauwelijks. Vochtige warme lucht koelt af op de ruit, met als gevolg condensatie aan de binnenkant.

Dubbelglas: 12,8°C

Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten. Tussen de glasplaten zit er lucht. Die zorgt voor een iets betere isolatie dan enkelglas.

Hoogrendementsglas of superisolerend glas: 17,3°C

Dit glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een edelgas en een metaalcoating. Dat dunne metaallaagje zit aan de binnenzijde van de glasplaten. De coating en het gas zorgen voor de isolatie. Plaats je vandaag nieuwe ramen, dan gaat het wellicht om dit type. Het edelgas is meestal argon, maar kan ook kryptongas zijn.

Driedubbelglas: 18,5°C

Hierbij gaat het om drie glasplaten met daartussen argongas of kryptongas, een verbeterde (en duurdere) variant. Dit type glas vind je vooral in energieneutrale of passiefhuizen.

Expert aan het woord

Hoe beter de isolatie van de beglazing én raamprofielen, hoe kleiner het verschil met de muren.
Bij nieuwbouw en grondige BENOvaties is de richtwaarde voor de muren een U-waarde van 0,24 W/m²K of beter, terwijl beglazing in het beste geval een U-waarde van 0,6 W/m²K heeft (driedubbele beglazing).
Controleer ook steeds of de raamprofielen nog in uitstekende staat verkeren. In het geval van driedubbel glas zal dit quasi onmogelijk zijn (is immers dikker en weegt de helft meer dan dubbel hoogrendementsglas).Terwijl dit voor HR++ soms wel kan. Bevatten de profielen geen thermische onderbreking? Dan is het aangewezen om ze niet te hergebruiken.

Theo Verstappen
Theo Verstappen
energieadvies particulieren en ondernemingen, Fluvius