Energiescan: krijg een heldere kijk op je energieverbruik.

15 november 2019 - Leestijd: 3 minuten
energiescan

Een energiescan is een handige en snelle doorlichting van je woning. Het belangrijkste doel van de energiescanner? De energieprestaties meten én onderzoeken. Want hierdoor kom je te weten welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen.

“De energiescan zelf duurt makkelijk een uur, en daarna nemen we nog ruim een uur de tijd om samen te zitten met de bewoner: gegevens overlopen, advies verlenen, tips delen, de V-test uitvoeren …” 

“De energiescan zelf duurt makkelijk een uur, en daarna nemen we nog ruim een uur de tijd om samen te zitten met de bewoner: gegevens overlopen, advies verlenen, tips delen, de V-test uitvoeren … Uiteraard is het voor de energiescanners heel interessant om je energiefacturen (eindfacturen) onder de loep te nemen. Dit om het verbruiksgedrag in kaart te brengen en/of onregelmatigheden, zoals bijvoorbeeld mogelijke lekken, op te sporen. Het verbruiksgedrag is trouwens een heel belangrijke parameter waarop we graag inspelen”, aldus Tom Godefroot, aanspreekpunt voor energiescans bij Fluvius.

Wat mag je precies verwachten?

Een energiescan kun je hier aanvragen of bij je gemeente. Vervolgens komt er een energiescanner bij je langs om de doorlichting uit te voeren. Na de inspectie krijg je een gepersonaliseerd verslag waarin je huidige energiesituatie beschreven staat. Meer nog: je krijgt bijhorende energietips en een berekening hoeveel je met die tips zou kunnen besparen. Naast deze basisscan is er ook een opvolgscan mogelijk, specifiek naar BENOvaties toe. Dan gaat de energiescanner jouw BENOvatie (specifiek voor dak, muren en condensatieketel) verder begeleiden  en heb je ook recht op verhoogde premies (als je tot onderstaande doelgroepen behoort, zie verder).  

 • Je krijgt kamer per kamer advies en handige tips die je meteen kan toepassen.
 • Effectieve begeleiding bij het regelen van de overstap van energieleverancier (VREG V-test).
 • Toelichting van de sociale rechten en premies.
 • Evaluatie en herhaling van de basisscan.
 • Controle van je energiefactuur.
 • Waar nuttig, plaatst de energiescanner gratis energiebesparend materiaal (ledverlichting, spaardouchekop en spaardoucheslang ...) met een waarde tot € 25.
“Verwarming is goed voor 60% van je totale energiekosten. Hier kun je dus de grootste besparingen realiseren” 

 

Tip van Tom: 

Verwarming is goed voor 60% van je totale energiekosten. Hier kun je dus de grootste besparingen realiseren. En dat kan al heel eenvoudig: bijvoorbeeld door je verwarming een graad lager te zetten. Op die manier kun je al makkelijk € 60 per jaar besparen. En als je de temperatuur ook lager zet voor het slapengaan (5°C minder dan je temperatuur overdag), zelfs € 100 per jaar.

 

Wanneer heb je recht op een GRATIS energiescan?

Behoor je tot een van de onderstaande doelgroepen? Vraag dan nu je energiescan aan en laat je woning vrijblijvend én gratis doorlichten door een energiescanner.

 • Je bent een beschermde energieafnemer en geniet dus van een sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit.
 • Je bent in het bezit van een actieve budgetmeter voor gas en/of elektriciteit.
 • Je bent in een schuldbemiddeling.
 • Je behoort tot de sociale doelgroep zoals beschreven bij energieleningen.
 • Je bent huurder bij een sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor.
 • Je bent huurder en je maandelijkse huur is niet hoger dan € 521,69 euro (of € 571,69 in centrumsteden).

Behoor je niet tot een van de bovenstaande doelgroepen? Dan betaal je voor een energiescan. Deze prijs wordt door het energiescanbedrijf zelf bepaald. 

Minder energie verbruiken is eenvoudiger dan je denkt! Zelfs met een minimum aan investeringen kom je al een heel stuk verder. Ontdek beslist onze boeiende BENOvatietips.