Is een renovatielening fiscaal aftrekbaar?

29 mei 2019 - Leestijd: 2 minuten
Vergelijk leningen

Als je je huis grondig wilt BENOveren, heb je daar uiteraard geld voor nodig. Vaak zul je zelfs op een behoorlijk BENOvatiebudget moeten rekenen, en daar zijn kredietverstrekkers natuurlijk van op de hoogte. Daarom kun je bij een groot deel van hen terecht voor het afsluiten van een renovatielening.

Wat is een renovatielening precies?

Een manier van geld lenen voor de BENOvatie van je  woning. In de meeste gevallen kun je een renovatielening vergelijken met een klassieke lening op afbetaling, maar:

  • de lening is flexibeler dan een hypotheek.

  • er komt geen notaris aan te pas bij het afsluiten van de lening.

  • de kredietverstrekker vraagt geen waarborgen.

  • de lening wordt eenvoudiger toegewezen dan een hypotheek.

Let wel: de rente die over een renovatielening wordt berekend zal echter, in vergelijking met die van een hypotheek, wel hoger uitvallen.

 

Mee met je lopende hypotheek.

Uiteraard kun je ook je BENOvatie meefinancieren met je lopende hypotheek. Bijvoorbeeld op het moment dat je een huis koopt of door middel van een zogenaamde wederopname. In elk geval moet je goed de kosten vergelijken, zodat je uiteindelijk bij de voordeligste lening uitkomt. En hierbij mag je zeker de fiscale impact niet over het hoofd zien.

 

Jawel, aftrekbaar van je belastingen!

Een lening die je afsluit om een eigen huis te kopen, te behouden of te verbeteren is aftrekbaar van de belasting. Is de schijf van je woningaftrek echter al volledig vol, zul je op fiscaal gebied geen extra voordeel meer kunnen behalen. En heeft het dus geen zin een extra hypotheek af te sluiten.

Is je hypotheek al deels afgelost? Dan zou je kunnen gaan voor een wederopname of herfinanciering van deze lening. In principe kun je een wederopname ook aftrekken van de belasting. Weliswaar als je huidige hypotheek eveneens fiscaal aftrekbaar is. Weet wel dat een wederopname altijd bepaalde (dossier)kosten met zich meebrengt.


Extra tip: zoek sowieso eerst uit of je in aanmerking komt voor een belastingkorting en/of premies. Hiermee kun je immers nog meer besparen op de kosten die een BENOvatie met zich zal meebrengen.