De voordelen van een uitstekende vloerisolatie.

5 oktober 2020 - Leestijd: 4 minuten
vloer-stappen

Wie zijn woning uitstekend isoleert, kan flink besparen op de energiekosten: geen twijfel mogelijk! De eerste grote stappen zijn het aanbrengen van dakisolatie, goed isolerende ramen en muurisolatie. Maar ook een doordachte vloerisolatie kan z’n steentje bijdragen! Een niet-geïsoleerde vloer schommelt rond de 10 à 12° C. Na isolatie stijgt de temperatuur ervan naar zo’n 20° C. Met andere woorden: met een voortreffelijke vloerisolatie bespaar je niet enkel energie, maar verhoog je tegelijk je wooncomfort!

Maar waarom zou je nu vloerisolatie moeten plaatsen? Enkele belangrijke voordelen op een rij:

1. Overal héérlijk warm.

Dankzij vloerisolatie verdeel je de warmte gelijk over de hele vloer. Dit kan resulteren in een verhoging van de temperatuur tot wel tien graden. Logische gevolg? De thermostaat in je woning kan een stuk lager, waardoor je jaarlijks een pak uitspaart op je energiefactuur. Meer nog: je creëert naast een lagere temperatuur ook meer warmtebehoud, wat dan weer een hoger wooncomfort oplevert.

2. Meerdere mogelijkheden.

Je kunt je vloer op verschillende manieren laten isoleren: kruipruimte-isolatie tegen de onderkant van de vloer, kruipruimte-isolatie op de bodem en vloerisolatie. Na je duurzame ingreep gaat er een pak minder warmte verloren (een niet-geïsoleerde vloer veroorzaakt makkelijk 10% warmteverlies!) en zal je verwarming minder hard moeten draaien, wat uiteraard resulteert in een jaarlijks terugkerende besparing. Hoeveel precies? Dat hangt af van meerdere factoren (materiaalkeuze , werkwijze, dikte van je isolatielaag …). Maar in sommige gevallen kan je besparing oplopen tot € 300 per jaar.

3. Niets te zien ...

De meest voorkomende manier van vloerisolatie, is het isoleren vanuit de kruipruimte. Zo hoef je alvast nooit je deuren in te korten! Een betonnen vloer boven een (kruip)kelder is relatief gemakkelijk te isoleren. Gebruik hiervoor isolatieplaten (minerale wol, kurk, kunststof …) die je aanbrengt aan de onderzijde. Daarnaast kun je ook aan de onderkant van een betonnen vloer gespoten isolatiemateriaal aanbrengen. Lees hier nog andere mogelijkheden voor vloerisolatie.

4. Reken af met vocht, schimmel … én huisstofmijt!

Wat veel mensen niet weten: vloerisolatie zorgt ook voor een gezondere leefomgeving in huis, want je vermijdt vochtproblemen, condens op de ramen en schimmel. Vochtplekken en schimmel zijn niet enkel nadelig voor de staat van je woning, maar uiteraard ook voor je eigen gezondheid. Daarnaast leert recent onderzoek dat je met vloerisolatie zelfs huisstofmijten in toom kunt houden!

5. Makkelijk combineerbaar met andere duurzame technieken.

Door vloerisolatie te combineren met zonnepanelen en een warmtepomp ga je voor nog meer energiezuinigheid, en dat is natuurlijk goed nieuws voor het klimaat. Naast deze systemen kun je vloerisolatie integreren met andere vormen van isolatie, zoals voor je dak en muren . Op die manier zorg je voor een optimale ‘geBENOveerde buitenschil’ voor je woonst!

Graag aan de slag? Zo pak je het aan!

Dak en muren geBENOveerd? Gekozen voor uitstekend isolerende beglazing, ramen en deuren? Dan is je vloerisolatie de volgende logische stap. Maar voor je je vloer laat isoleren, check je best een aantal zaken af. Neem hiervoor gerust onze interactieve checklist bij de hand en verzamel de nodige gegevens. Sowieso is het handige info voor je aannemer!

Expert aan het woord

“Een uitstekende vloerisolatie is de volgende logische stap om de bouwschil van je woning te optimaliseren, en dus te verbeteren op vlak van energiezuinigheid. Zo ben je alvast goed voorbereid op de toekomst.
Vooral als er een kruipruimte of kelder aanwezig is, zijn de kosten beperkt en de uitvoering haalbaar (ook voor doe-het-zelvers!).
Let wel: voer je de werken zelf uit, en dus zonder de hulp van een erkende aannemer? Dan kom je niet in aanmerking voor een premie en telt deze maatregel ook niet mee voor de totaalrenovatiebonus.
Daarnaast ook van plan om vloerverwarming te plaatsen? Weet dan dat de vloeropbouw sowieso grondig zal veranderen.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius