
De verschillende ventilatiesystemen in een notendop
Met het juiste ventilatiesysteem in je woning reken je niet alleen af met geurhinder. Ook vochtproblemen en schimmels krijgen het nakijken. Vroeger kreeg een uitstekende ventilatie weinig aandacht. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem echter verplicht bij nieuwbouwwoningen en grote BENOvaties. We maken je graag wegwijs in de verschillende systemen en bespreken de voor- en nadelen.
- Ventilatiesysteem A: natuurlijke toevoer en afvoer.
Hierbij laat je op gezette tijden vervuilde binnenlucht naar buiten stromen (via schouw), en haal je vervolgens frisse, gezonde lucht naar binnen (via ventilatieroosters in ramen en deuren). Daarvoor heb je geen ventilator of andere hulpmiddelen nodig. Regelmatig ramen en deuren openen, en zo de natuurlijke circulatie op gang brengen, volstaat. Belangrijke kanttekening: in de winter is het niet altijd evident om koude lucht naar binnen te loodsen ... Daarnaast heb je weinig controle over de mate waarin je lucht aan- en afvoert.
- Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer en vrije afvoer.
Ventilatoren zuigen verse lucht aan en pompen die vervolgens in je woning. Dat laatste gebeurt via aanvoeropeningen in diverse ‘droge’ ruimtes, zoals slaapkamer, bureau, woonkamer ... Deze aanvoer zorgt voor een aanzuigeffect dat je best kunt vergelijken met een schoorsteen: het dwingt vuile lucht langs afvoerbuizen naar buiten.
- Ventilatiesysteem C: vrije toevoer en mechanische afvoer.
Natuurlijke toevoer van verse lucht in de droge ruimtes via ventilatieroosters in ramen en deuren. En mechanische afvoer via een centrale unit die de vervuilde en vochtige lucht uit de natte ruimtes weghaalt (keuken, badkamer, toilet). Dit kan een vraaggestuurd systeem zijn: sensoren detecteren bijvoorbeeld of er in het toilet iemand aanwezig is.
- Ventilatiesysteem D: mechanische toe- en afvoer.
Hier gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht én afvoer van gebruikte binnenlucht compleet mechanisch. Er komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. Een ventilator op het dak of in de muur zuigt verse lucht aan. Ook de gebruikte binnenlucht verdwijnt via een ventilator.
Met welke systemen bespaar je het meest?
Met 3 en 4, omdat het gaat om vraaggestuurde systemen gaat, ventileer je alleen als het nodig is.
Systeem 4 heeft een bijkomend voordeel: vooraleer het de vervuilde lucht afvoert, wordt de warmte van de lucht gerecupereerd. De koude lucht die binnenkomt, wordt voorverwarmd.
Kortom, je bespaart energie én geld. Maar zoals bij alle investeringen kun je daar moeilijk
een bedrag op kleven. Je moet immers rekening houden met parameters als: de grootte van je huis, hoe goed je isoleert, het type ventilatiesysteem … Sowieso wegen de energiekosten om te ventileren niet op tegen de voordelen voor jouw gezondheid ... en die van je huis!
Expert aan het woord
“Bij een gewone renovatie wordt meestal een C-systeem toegepast, waarbij in vochtige ruimtes mechanische luchtafvoer wordt voorzien. Een C+-systeem draait dan weer enkel zodra het systeem merkt dat de lucht vervuild of te vochtig is. Zo bespaar je energie en ben je zeker van een uitstekende luchtkwaliteit. BENOveer je optimaal? Ga dan meteen voor een D-systeem, waarmee je meteen de beste controle over de luchtkwaliteit krijgt. Bovendien kun je met dit systeem tot 90% van de uitgaande warmte recupereren!”
