De eerste stap van BENOveren : je dak isoleren

21 maart 2019 - Leestijd: 3 minuten
je dak BENOveren

Je dak isoleren is de eerste belangrijke stap in je BENOvatie. Zo voorkom je niet alleen warmteverlies, je maakt je dak ook helemaal klaar om zonnepanelen te dragen. Je komt dus niet voor onaangename verrassingen te staan nadat de panelen gemonteerd zijn.

Waarom dakisolatie loont

Als je je huis verwarmt, gaat een groot deel van de warmte verloren: via de vloer 10%, langs ramen en deuren 15% en nog eens 20% via de muren. Warme lucht stijgt bovendien, via het dak verlies je daardoor tot 30% warmte. Met een goed geïsoleerd dak kun je alvast dat verlies beperken. Dat voel je meteen in je portemonnee. Niet alleen in de winter biedt dakisolatie trouwens een grote meerwaarde. ‘s Zomers blijft je huis er koeler door omdat de isolatie de warmte buiten houdt.

Naar een optimale warmteweerstand

Een hellend dak kun je zowel aan binnen- als buitenkant isoleren. Een bestaand plat dak kun je alleen aan de buitenkant isoleren. Heb je een zolder die niet gebruikt wordt als kamer? Dan kun je je zoldervloer isoleren in plaats van je dak. Dat is vaak goedkoper en efficiënter.

Het is belangrijk dat je de isolatie correct aanbrengt én tot in de kleinste hoekjes. Zo maak je je huis volledig winddicht, vochtvrij en minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Anders gezegd: de warmteweerstand van je huis verhoogt. En hoe hoger de warmteweerstand, hoe minder warmteverlies. Om die hoge warmteweerstand te bereiken, schakel je het best een professional in. 

Meer dan dakisolatie alleen

Frank en Martine uit Antwerpen beginnen dit jaar met hun BENOvatieproject. “Toen onze kinderen het huis uit waren, verhuisden we naar een grote rijwoning in de stad,” vertelt Martine. “Op de bovenste verdieping willen we drie ruimtes omtoveren tot studentenkoten. En omdat we zelf een passie hebben voor muziek, gaan we de kamers akoestisch inrichten voor muziekstudenten van De Singel. door onze ruimtes goed te isoleren, slaan we twee vliegen in één klap. We dempen het geluid voor de buren en kunnen tegelijk onze verwarmingskosten stevig terugdringen.”

Eerst zal het koppel de elektriciteitsinstallatie vervangen. Later dit jaar is de renovatie van het dak aan de beurt. Er komt een nieuwe verwarmingsketel en de enkele beglazing wordt overal vervangen door hoogrendementsglas. Na de zolder zal ook het kelderplafond geïsoleerd worden en er komt een ventilatiesysteem. “Als de renovatie helemaal rond is, zullen we wellicht een zonneboiler installeren, en eventueel ook zonnepanelen,” vertelt Martine. “We laten alle werken kort na elkaar uitvoeren. Zo kunnen we de studenten in een afgewerkt, energiezuinig huis ontvangen.”

BENOveren is besparen

Ga je zoals Frank en Martine voor dakisolatie, dan heb je recht op een premie. Ook als je de isolatie zelf plaatst, kun je overigens op een premie rekenen! Bekijk alle info en voorwaarden om ervan te genieten. 

BRON : BENOvatiemagazine 2018, redactie Violette Goethals