Davy en Eline BENOveerden hun huis in Eeklo.

4 mei 2020 - Leestijd: 3 minuten
Davy en Eline tonen hun dakisolatie en ventilatie

“Ik woonde nog zo graag thuis. Wie had gedacht dat ik hier ook zo snel zou aarden?” Eline had aanvankelijk haar twijfels toen ze samen met Davy de renovatie aanvatten van hun rijhuis in Eeklo. Nergens voor nodig, blijkt ondertussen.

Vooraanzicht van de geBENOveerde woning van Davy en Eline
Davy en Eline aan de voorzijde van hun geBENOveerde woning
Een close-up Davy en Eline aan de voorzijde van hun geBENOveerde woning

Vlaamse koterijen.

Davy: “Toen we het huis kochten, was dit inderdaad een typisch Vlaams rijhuis. Veel koterijen, weinig licht, het dakgebinte rot.” Het werd dus al snel duidelijk dat het veel voeten in de aarde zou hebben om van dit huis een comfortabele thuis voor hun tweetjes en de kat te maken. Zonder tocht, met een gezonde binnenlucht, voldoende licht, lekker warm in de winter en heerlijk fris in de zomer.

“Toen we het huis kochten, was dit inderdaad een typisch Vlaams rijhuis. Veel koterijen, weinig licht, het dakgebinte rot.”

De BENOvatie-premies bleken daarbij een handige leidraad. Davy: “Elke BENOvatie die je doet in je woning komt op een BENO-pass. Voer je minimum 3 BENOvatiemaatregelen uit binnen een periode van 5 jaar? Dan heb je recht op een totaalrenovatiebonus. Dus lieten we ons daardoor leiden. Eerst namen we het dak onder handen, dan de muren en de vloer.”

Wooncomfort

In het dak kwam 18 cm dakisolatie. Mooi afgewerkt met een dampscherm, zodat er geen vocht door kan die het dak opnieuw kan beschimmelen en rot maken. Nu lijkt het daardoor een beetje alsof je op zolder in een ruimteschip zit.

Een bezoekje aan de geïsoleerde zolder
Davy en Eline tonen hun dakisolatie en ventilatie

Maar ook in de kamers daaronder, die ook nog onder het dak liggen, nam de woonkwaliteit merkbaar toe. De badkamer, slaapkamer en bureau zijn lichte, warme, witte ruimtes waar het aangenaam vertoeven is.
Hetzelfde geldt voor het kleine binnenplaatsje achter het huis. Doordat de muren langs de buitenzijde geïsoleerd werden met 12 cm dikte werd dat aanvankelijk nog wat krapper. “Dat losten we op door voor de afwerking witte crepi te kiezen, waar we aan de voorzijde van het huis donkere verkozen.” zegt Eline. “Zo lijkt het hier licht en luchtig, terwijl het huis vooraan beter bestand is tegen vuil en stof.”

De vernieuwde inkomhal
Een zijzicht op de vernieuwe woonkamer
Ook de badkamer van Davy en Eline kreeg een grondige facelift
Davy en Eline kozen voor meer lichtinval in hun badkamer door een dakraam te plaatsen
De vader van Davy stond hun bij met raad en daad.
GeBENOveerde overloop
Zicht vanuit de overloop op een slaapkamer
De gerenoveerde slaapkamen van Davy en Eline
Ook de vernieuwe bureau krijgt zijn portie natuurlijke lichtinval
Ook de overloop werd stijlvol vernieuwd
Davy en Eline bekijken samen in de woonkamer het fotoalbum van de werken
Het voor en na fotoalbum van Davy en Eline

BENOvatietips

Wie hen al dat soort kleine BENOvatietips gaf? Davy: “We hebben veel hulp gekregen van vrienden en familie. Maar we zijn ook overal zelf veel informatie gaan vragen en opzoeken. En er was altijd mijn papa die mij met raad en daad bijstond.” Onder het motto: ‘Men doet alles voor zijn kinderen’, zorgde de vader van Davy ervoor dat het wooncomfort in het kleine rijhuis er immens op vooruit ging. En daar is hij terecht best trots op.

Door slim te BENOveren besparen Davy en Eline veel op hun verwarmingskosten

Davy: “Weet je dat we nog amper 50 euro verwarmingskosten per maand hebben. Dat is toch niet veel?”

Ondertussen staan Davy en Eline klaar om ook anderen met hun ervaringen slimmer te maken. Eline: “Ik zou je toch aanraden om altijd een beetje meer budget te voorzien. Je weet immers nooit welke onvoorziene omstandigheden er komen.” Bovendien is het slim om meteen de beste energiezuinige keuzes te maken. Want daar profiteer je later dubbel van. Davy: “Dat, en je laten informeren en inspireren door vrienden, familie, aannemers, de experts van Fluvius … want BENOveren doe je nooit alleen.”

De sfeervol geBenoveerde woonkamer van Davy en Eline