BENOveren, zo pak je het efficiënt aan!

25 juni 2019 - Leestijd: 3 minuten
Efficiënt BENOveren

Een geslaagde BENOvatie start met een goed doordacht BENOvatieplan. Hierin leg je telkens de verschillende stappen en hun geschatte kostprijs vast. Zo’n stappenplan geeft alvast een bepaalde volgorde weer die voor de meeste woningen geldt. Welke werken je eerst uitvoert, hangt af van jouw specifiek project. Je wint best vooraf deskundig advies in bij een BENOvatiecoach, architect en/of aannemer.

1. Bekijk het van bovenaf.

Wist je dat de meeste warmte in een woning ontsnapt via het dak? De isolatie hiervan is dus een logische eerste stap in je BENOvatieplan. Een hellend dak kan je zowel aan de binnen- als aan de buitenkant isoleren. Voor een plat dak geniet isolatie aan de buitenkant de voorkeur. Raadpleeg hiervoor een professional, zodat je de dakstructuur niet overbelast.

2. Pak je muren aan.

De buitenmuren van je huis zijn de op één na grootste bron van warmteverlies. Je buitenmuren isoleren kan op drie manieren: spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie. Voor elk van deze technieken, plus nog tal van andere energiezuinige BENOvatie-ingrepen, kan je een BENOvatiepremie aanvragen.

3.Sluit ramen en deuren.

Zijn je ramen ouder dan tien jaar? Dan is de kans groot dat dit een grote impact heeft op je energiekost. Op lange termijn is enkel hoogrendementsglas goed genoeg. Laat meteen ook nieuwe raamprofielen installeren. Vraag aan een vakman om je buitendeuren en garage- poort even na te kijken: de ideale deur of poort is geïsoleerd, sluit perfect aan op het deurkader en is voorzien van een stevige dichting.
 

4. Zet je warme voetjes op de vloer.

Dankzij een goed geïsoleerde vloer kan je de thermostaat al snel een graad lager zetten. Beschik je over een kelder of kruipruimte? Dan is isolatie van onderaf de ideale oplossing. Geen kelder? Dan bestaan er twee mogelijkheden: isoleer tussen draagvloer en vloerbekleding en verhoog zo het niveau van je vloer. Of graaf je vloer uit en breng vervolgens een isolatielaag aan. Laat je sowieso begeleiden door een ervaren vakman.

5. Vergeet de technieken niet!

Wil je je energiefactuur nog verder verlagen? Bekijk dan ook eens de technieken van je woning:

Verwarming en warm water

Kies voor een energiezuinige verwarmingstechniek zoals:

  • Condensatieketel.
  • Verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie (bv. warmtepomp).
  • Micro-warmtekrachtkoppeling (centrale verwarmingsketel die naast warmte ook elektriciteit produceert).
  • Decentrale verwarmingstoestellen met een totaal vermogen van max. 15 W/m2.
  • Aansluiting op een efficiënt warmtenet.


Ventilatie
Een kier hier, een spleetje daar: een oud huis ventileert zichzelf. In een geïsoleerde, luchtdichte woning moet je op zoek naar andere oplossingen voor verluchting. Gecontroleerde ventilatie is essentieel om vochtproblemen te vermijden en je gezondheid en wooncomfort optimaal te houden. Kies voor een energiezuinig ventilatiesysteem zoals type C of D.

Verlichting en elektriciteit
Dak, muren, ramen en vloer geïsoleerd? Check! De verwarmingsketel vervangen en ventilatie voorzien? Dubbelcheck! Controleer ook je elektrische toestellen en verlichting even. Halogeenspots, elektrische kachels en dito boilers zijn stroomvreters die niet thuishoren in een BENOvatiewoning. De eenvoudigste ingreep om je stroomverbruik nog verder te beperken? Installeer ledlampen. Ledverlichting verbruikt tot 80% minder energie en zorgt voor een gezellig, warm licht.