BENOveren: slim begonnen, is veel gewonnen

19 november 2020 - Leestijd: 3 minuten
Slim BENOveren

Laten we meteen met de deur in huis vallen: met een degelijke voorbereiding kun je heel wat tijd en geld besparen tijdens de uitvoering van je BENOvatie. Heel logisch eigenlijk. Neem dus de nodige maatregelen en stel een uitstekende planning op. Hieronder alvast enkele zaken om mee te nemen ...

Doe de proef op de som!

Je beslist BENOvatiewerken, al dan niet in één keer of meerdere fasen, uit te voeren? Schitterend idee! Maar vooraleer je materialen begint uit te kiezen, is het essentieel om al je kosten in te schatten. Reken hiervoor op de hulp van je BENOvatiecoach. Want die kan je vooraf laten weten of je dromen en plannen wel haalbaar zijn. Hou er sowieso rekening mee dat huizen verborgen gebreken kunnen hebben. Reken een marge van 5 à 10 procent op de geraamde kostprijs om onvoorziene tegenvallers te kunnen opvangen.

Denk op lange termijn.

Een gebouw bestaat uit meerdere onderdelen die met elkaar verbonden zijn. Als je dus BENOveert, moet je uitstekende oplossingen en maatregelen kiezen voor ALLE onderdelen. Alleen zo kun je elke fase in je BENOvatieproject voldoende efficiënt, kwaliteitsvol en doordacht uitvoeren, en zijn er geen extra afbraak- of andere werkzaamheden nodig. Een plan van aanpak (‘masterplan’ in vakjargon) is dan ook van cruciaal belang. Alle ingrepen moeten kaderen binnen een langetermijnvisie, waarin het einddoel van in de beginfase duidelijk is vooropgesteld.

Gouden regel: vertrouw steevast op mensen met ervaring!

Verbouwen is complexe materie en de eisen nemen dan ook voortdurend toe. Van je BENOvatiecoach, aannemer en architect mag je terecht verwachten dat ze over de nodige kennis en het vereiste vakmanschap beschikken. En ongetwijfeld ken je ook een paar familieleden of vrienden die al een BENOvatieproject achter de rug hebben. Dus die kunnen je zeker bijstaan met uitstekend advies (al was het maar om te melden wat bij hen goed en minder goed verliep …)!

Steek je licht op omtrent premies en kortingen.

Laat financiële tegemoetkomingen, kortingen en premies niet liggen. De overheid biedt heel wat ondersteunende maatregelen aan die je BENOvatiewerken betaalbaarder maken: individuele premies en een totaalrenovatiebonus bij het toepassen van meerdere maatregelen binnen de 5 jaar, een korting op de onroerende voorheffing, een energielening, ... Zoek tijdig alle informatie op om er zeker van te zijn dat je aan alle voorwaarden voldoet en de juiste aanvraagprocedure volgt. Blijf ook alert voor de diverse kortingen die talrijke fabrikanten regelmatig aanbieden.

Enkele nuttige websites:

BRON : BENOvatiemagazine 2018, redactie Violette Goethals

Expert aan het woord

“Denk vooraf goed na over de specifieke noden en gewenste functies van je BENOvatie(s). Giet vervolgens alles in een helder, doordacht plan.
Kies bijvoorbeeld meteen voor een betere, kleinere verwarmingsinstallatie, en sluit kosten achteraf uit.
Weet ook: wat niet meteen budgetgewijs haalbaar is, is dat eventueel wel over een paar jaar.
Hou sowieso rekening met de toekomst: kinderwens (extra slaapkamers?), toegankelijkheid van de woning, evolueren naar een kangoeroewoning, de zolder inrichten ...
Ga ook telkens goed na of je in aanmerking komt voor een of meerdere BENOvatiepremies, en zelfs een totaalrenovatiebonus.”

Theo Verstappen
Theo Verstappen
energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius