BENOveren met een beperkt budget? Absoluut!

4 januari 2021 - Leestijd: 4 minuten
BENOveren met een beperkt budget

Weerhoudt het prijskaartje je ervan om te BENOveren? Je mag op beide oren slapen: het lukt wel degelijk om je woning extra energiezuinig te maken, zonder je blauw te betalen. We schenken je met plezier zes handige en lonende tips. Zo wordt je BENOvatie straks een succesverhaal!

1. Neem een BENOvatiecoach onder de arm.

Gratis advies van een BENOvatiecoach

Wist je dat je als BENOveerder aanspraak kan maken op gratis advies en begeleiding gedurende je volledige BENOvatieproject? De BENOvatiecoach doet een complete doorlichting van je woning, stelt een BENOvatieplan op en volgt vervolgens offertes en werken op. Een totaalbegeleiding door een vakexpert dus! Hoe dat werkt? Je inschrijven als BENOveerder volstaat. Fluvius doet de rest!

2. Profiteer optimaal van alle premies.

Profiteer van premies

Goed nieuws: wie zijn steentje bijdraagt aan energiezuiniger wonen, kan rekenen op financiële steun. Je hebt recht op tal van BENOvatiepremies, en daarnaast krijg je ook premies via je woonplaats, de provincie, Vlaamse overheid… Van dakisolatie tot zonneboiler of zelfs een complete totaalrenovatiebonus: voor heel wat duurzame ingrepen kan je makkelijk online een aanvraag doen. Meteen de snelste manier om je geld te krijgen …

3. Spreid je werken …

Spreid je werken

Nog een lonende manier om het prijskaartje te drukken? In fasen werken. Op die manier streef je stap per stap naar de energiedoelstellingen van je BENOvatieproject. Dit terwijl het budget per fase relatief beperkt blijft. Bovendien kan je meestal in je woning blijven wonen. Let wel, bij elke fase moet je dus rekening houden met de stappen die al gezet zijn, én de stappen die in de toekomst nog volgen. Wat je sowieso altijd kan uitstellen? Inrichtings- en decoratiewerken.

4. Roep de hulp in van familie en vrienden.

Hulp van familie en vrienden

Door een en ander zelf te doen, kan je heel wat besparen. Focus vooral op eenvoudige werken waarin een aannemer veel werkuren stopt. Controleer voor je start of je verzekeringen kleine ongevallen dekken (van jezelf of familieleden). Indien niet, sluit dan een verzekering voor onbezoldigde helpers af, en voor jezelf een verzekering ‘ongevallen-privéleven’. Wat jullie beslist zelf aankunnen: timmerwerk afbreken, de werf opruimen en het vuil afvoeren, schilder- en behangwerken, houtwerk schuren … Uiteraard mét een streepje muziek op de achtergrond!

5. Verzilver promoties en kortingen van leveranciers.

Verzilver promoties & kortingen

Wees steevast alert voor ‘koopjes’, aanbiedingen en kortingen van fabrikanten, vooral tijdens bouwbeurzen. Trouwens, cashback is de jongste jaren een trend geworden: je krijgt een geschenkbon voor een bepaald product, en als je dat product achteraf koopt, geeft je bon recht op terugbetaling van een deel van de aankoopprijs. Je mag het product gerust al kiezen op de bouwbeurs, en het pas enkele maanden later laten leveren. Sowieso wordt je keuze beloond!

6. Vergelijk leningen: check het complete kostenplaatje!

Vergelijk leningen

Ga bij het afsluiten van een BENOvatielening niet over één nacht ijs. Vergelijk altijd het volledige kostenplaatje, dus inclusief dossierkosten en andere bijkomende kosten. Laat je sowieso goed adviseren over de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet. Prijzen zeggen echter niet alles. Het advies van je bankagent is minstens even belangrijk voor een lening op maat van jouw noden. Bij de meeste renovaties wordt het vooropgestelde budget al snel overschreden. Voorzie bij het berekenen van je totale kosten een marge van 5 à 10%.

BRON : BENOvatiemagazine 2018, redactie Violette Goethals

Expert aan het woord

“Ik raad aan om eerst een kostenraming te maken alvorens met je BENOvatie te starten. Zo krijg je een goed beeld van wat er op je afkomt. Is je woning nog in goede staat: de fundering en structuur, het dak, de elektriciteit, eventuele lekken van afvoeren of waterleidingen, hoe is het gesteld met het EPC …? Lijst alles eerst eens goed op.

Overleg met een BENOvatiecoach wat je kan doen om je woning energiezuiniger te maken. Je hoeft niet alles in één keer aan te pakken. Maar stel wel een planning op van welke werken eerst moeten gebeuren, en waarmee je allemaal rekening moet houden. Bijvoorbeeld zodat de isolatie van de diverse schildelen mooi op elkaar aansluiten, dat er een kabel en/of wachtbuis is voor de zonnepanelen en de zonneboiler …”

Theo Verstappen
Theo Verstappen
Energieadviseur particulieren en ondernemingen, Fluvius