BENOvatiecase: start gerust bij de buitenkant.

25 juni 2020 - Leestijd: 5 minuten
Jasper benovatiecase Mechelen

Stel, je wilt je huis BENOveren. Uiteraard mik je op een zo groot mogelijk comfort én rendement. Hoe begin je daar het best aan? Een proefproject in Mechelen wijst je de weg. Maar we geven je alvast een belangrijke tip mee: het meeste voordeel doe je met de buitenkant van je woning.

Even terug in de tijd ...

Beeld je in: een doorsnee rijwoning in het gezellige stadscentrum van Dendermonde. Op het gelijkvloers vind je de leefruimte, op de eerste verdieping een paar kamers en helemaal boven een leuke zolderruimte onder een klassiek, hellend dak. Een aardige, maar geen buitengewone woonst. Maar dan komt Jasper langs en koopt samen met zijn vrouw het huis. Ze willen van hun nieuwe aankoop een eigentijds pand maken en nemen het volledige gebouw onder handen. Zowel de binnenkant als de buitenkant krijgen een fikse opknapbeurt.

"Als leek in de wereld van verbouwen, gaat een nieuwe wereld voor je open’, vertelt Jasper. ‘Je wordt overdonderd door de mogelijkheden. Voor elk punt van verbetering aan je huis krijg je talloze oplossingen. Je dreigt dan de weg kwijt te raken. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen en alle opties goed te onderzoeken. Daarbij is de hamvraag: waaraan geef ik mijn geld uit?”, aldus Jasper.

“Als leek in de wereld van verbouwen, gaat een nieuwe wereld voor je open. Je wordt overdonderd door de mogelijkheden."

Elke geïnvesteerde euro is 20% meer waard.

Welke investering betekent precies de grootste meerwaarde voor het huis zelf? Om op die vraag een duidelijk antwoord te krijgen, laten Jasper en zijn vrouw hun huis vóór en na de verbouwing schatten. De onafhankelijke schatter heeft daarbij oog voor de winst die de verschillende onderdelen opleveren. Wat hield de BENOvatie precies in?

Renovatie van de bouwschil (dak en gevel):

 • De gevel: buitenisolatie en een afwerking met steenstrippen (dunne gevelstenen van 22 mm dikte). 
 • De voorgevel: vernieuwing van al het schrijnwerk.
 • Het dak: isolatie, een kwaliteitsvol onderdak en een afwerking in duurzame kleidakpannen.
 • De veranda achteraan moest plaats ruimen voor een nieuwe aanbouw.


Binnenwerken:

 • Nieuwe, geïsoleerde vloeren.
 • Een ventilatiesysteem C+ .
 • Nieuw pleisterwerk voor alle binnenmuren.
 • Een gascondensatieketel met vloerverwarming voor het gelijkvloers en radiatoren op de verdiepingen.
 • Vernieuwde sanitaire en elektrische installaties.
 • De woning werd heringedeeld om de lichtinval en de leefruimte te optimaliseren.

Een meerwaarde van € 150.000.

Het spreekt voor zich dat het gebouw sinds de renovatie aanzienlijk meer waard is. De waarde steeg van € 175.000 tot € 325.000, een stijging van € 150.000 of 85% van de oorspronkelijk geschatte prijs. Maar wat blijkt? Naar schatting € 100.000 (67%) van die meerwaarde is toe te schrijven aan de renovatie van de bouwschil, terwijl dat gedeelte slechts 45% van de totale kostprijs uitmaakt. 

Totale investeringskost aan de bouwschil:

 • Ruwbouwwerken aanbouw: € 21.500. 
 • Buitenschrijnwerk: € 14.800.
 • Renovatie hellend dak + dakvlakramen: € 15.100.
 • Gevelrenovatie (isolatie + gevelafwerking): € 31.800. 

Hoeveel rendement haalt zo’n investering?

Een vlug rekensommetje leert ons dat een totaal van € 83.200 voor de renovatie van de gevel en het dak (btw inbegrepen, geen rekening houdend met premies) een meerwaarde oplevert van € 100.000. Dat is een winst van maar liefst 20%. Geen slechte investering in deze tijden van beursschommelingen en lage rentevoeten.

“We merken tegenwoordig vaak dat mensen die door onze straat lopen even blijven staan om ons huis te bewonderen. Dan denken we wel eens terug aan alle tijd, geld en moeite die we in ons huis hebben geïnvesteerd en beseffen we dat we iets bijzonders hebben verwezenlijkt"

Meer comfort in een mooier huis.

Wie BENOveert, wil natuurlijk meer dan enkel een hypothetische meerwaarde van zijn woning. Je investeert in een mooier huis waar het simpelweg beter is om te leven. 

 • Een huis dat de aandacht trekt.

De BENOvaties zorgden er niet alleen voor dat Jaspers huis probleemloos generaties lang weer en wind zal weerstaan, het ziet er ook een stuk mooier en moderner uit. Van een doorsnee pand maakten Jasper en zijn vrouw een opvallende gezinswoning die alvast in uitzicht niet hoeft onder te doen voor de meest recente nieuwbouwwoningen. 

"We merken tegenwoordig vaak dat mensen die door onze straat lopen even blijven staan om ons huis te bewonderen. Dan denken we wel eens terug aan alle tijd, geld en moeite die we in ons huis hebben geïnvesteerd en beseffen we dat we iets bijzonders hebben verwezenlijkt”

 • De voordelen van een uitstekende isolatie.

Ook over de verbeterde isolatie is Jasper zeer te spreken. De nieuwe gevel en het schrijnwerk voldoen met een U-waarde (de hoeveelheid warmte die een wand doorlaat) van 0,24 W/m2K aan de huidige EPB-eisen (energieprestatie en binnenklimaat). Met een waarde van 0,15 W/m2K scoort het dak zelfs nog beter. Maar dat zijn slechts de cijfertjes. Hoewel de goed geïsoleerde voorgevel heel wat helpt besparen op Jaspers energierekening, telt voor hem vooral het verhoogde comfort. 

“We hebben minder lawaai van voorbijrijdende auto’s, wat goed is voor de rust in huis. Maar de BENOvatie houdt ook structurele voordelen in. Een goed geïsoleerd huis laat immers hogere ruimtes toe. Die zorgen ervoor dat onze leefruimte de hele dag door baadt in het licht. Dat schept een aangename sfeer in huis en scheelt op de koop toe een stuk aan verlichtingt"

 • BENOveren is ook leren over wonen.

Voor Jasper en zijn vrouw was de verbouwing ook een erg leerrijke ervaring …

“Ik sta versteld van wat deze BENOvatie voor ons gezin betekent. We leven nu in een mooier, gezonder en aangenamer huis. Als we ooit verhuizen, kunnen we rekenen op een mooie meerwaarde van onze investering. Ik leerde ook heel wat bij over duurzame energie"