Al eens gedacht aan bio-ecologische isolatie?

30 maart 2020 - Leestijd: 3 minuten
ecologisch isoleren

Uitstekend isoleren, het is de allerhoogste prioriteit in je BENOvatie! Hierbij wordt er vaak heel veel aandacht besteed aan de warmtegeleidbaarheid van een materiaal: de befaamde ‘lambdawaarde’ (λ). Is deze essentieel of zijn er nog andere eigenschappen van tel? Denk bijvoorbeeld aan akoestiek, vochtregulerende eigenschappen, impact op de gezondheid, gebruiksgemak (plaatsing), milieuvriendelijkheid ... Als we iets verder kijken dan de lambdawaarde en ook deze andere parameters in rekening brengen, valt meteen op dat er zeer goede alternatieven voorhanden zijn voor de traditionele isolatiematerialen.

Quasi onuitputtelijk én natuurlijk.

Een uitstekend alternatief voor de traditionele isolatieproducten vormen de bio-ecologische isolatiematerialen. Deze bestaan uit (bijna) onuitputtelijke, natuurlijke grondstoffen: plantaardige, dierlijke en/of minerale. Bovendien bevatten bio-ecologische isolatiematerialen geen of zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen, belasten het milieu minimaal en hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

De winning en productie van dergelijke materialen gebeurt zoveel mogelijk lokaal. Voor de aankoop van bio-ecologische isolatiematerialen kan je terecht bij gespecialiseerde handelaars (de kostprijs ligt doorgaans wat hoger). Hou er verder rekening mee dat de ecologische prestatie niet alleen afhankelijk is van de herkomst van het materiaal. De isolatiewaarde is beslist even belangrijk. De bekendste bio-ecologische isolatiematerialen zijn:

  • Papier: vooral bekend in de vorm van papiervlokken. Deze worden ingeblazen en gelijkmatig verdeeld over horizontale oppervlakken (bv. tussen balken of op vloerplaten). Ook geschikt voor het isoleren van spouwmuren of hellende daken. Goede weerstand tegen oververhitting, is dampopen, vochtregulerend en akoestisch isolerend.
  • Kurk: bruikbaar als spouw-, vloer- en dakisolatie. Verkrijgbaar op rollen én in korrelvorm: ideaal als opvulling tussen draagbalken of als isolatie onder een gewapende chape. Het is een goede akoestische isolator.
  • Vlas: geschikt voor diverse toepassingen (hellende daken, vloeren, muren …). Belangrijk voordeel? Vlas kan goed vocht opslaan en terug afgeven.
  • Stro: toegepast in strobouw als muurisolatie, maar ook perfect te gebruiken als vloer- of dakisolatie.Schapenwol: heeft een erg hoge brandweerstand. Behalve voor traditionele isolatieoplossingen ook geschikt als isolatiemateriaal voor buizen en leidingen.
  • Hennep: de stengels, vermengd met kalk, zijn een goede isolator en hebben sterke vochtregulerende eigenschappen. Hennep als isolatie vind je voornamelijk in de vorm van rollen (dekens) of platen.
  • Perliet: onbrandbaar vulkanisch gesteente. In korrelvorm bruikbaar voor zowel thermische als akoestische isolatie (vaak vermengd met betonchape of uitvullingsbeton). Ook beschikbaar in de vorm van stijve isolatieplaten, ideaal om platte daken te isoleren.

  • Vermiculiet: afkomstig van leisteen en meestal in korrelvorm (als isolatie tussen balken). Gemengd met bitumen geschikt voor dakisolatie en tegelijk als afschotlaag onder de dakbedekking van platte daken. Vooral een nuttig isolatiemateriaal in vochtige ruimtes (spouwmuren, kruipkelders) en op extreem warme plekken (rookkanalen).

Expert aan het woord

“Al eens aan kurk gedacht? Kurk (λ = 0.038 – 0.040 W/mK) is bruikbaar als spouw-, vloer- en dakisolatie en verkrijgbaar op rollen én in korrelvorm. Het materiaal is ideaal als opvulling tussen draagbalken of als isolatie onder een gewapende chape. Kurk is trouwens ook een goede akoestische isolator. Bovendien 100% natuurlijk en een hergroeibaar materiaal. Maar het grootste voordeel van kurkisolatie, t.o.v. andere materialen, is dat het dampopen is. Kurk is wel af te raden in constant natte omstandigheden.”

benovatiecoach anoniem
Esmée van Gerven
coördinator afdeling Energie, Stebo