
Aandachtspunten bij je BENOvatie.
Bij de aankoop, of een BENOvatie, van een woning start je best met een grondige analyse. Schakel hiervoor gerust de hulp in van vakmensen zoals een BENOvatiecoach, aannemer of architect. Want BENOveren is dikwijls tijdrovend, heeft een kostenplaatje en is vaak complex. Vandaar alvast een paar handige tips om je op weg te helpen …
Vraag het aan je BENOvatiecoach!
Een BENOvatiecoach staat je gratis bij met goede raad! Meer nog: hij of zij helpt met een inschatting van de kostprijs van je BENOvatie. Een grote hulp, want hij of zij kent de struikelblokken: beperkte plafond- en raamhoogtes, betonnen vloerplaten die eventueel verwijderd moeten worden of welke technieken vragen om vervanging? Bovendien bekijkt een BENOvatiecoach je woning altijd vanuit een ander perspectief, en dat zorgt voor extra mogelijkheden en oplossingen.
Stel een bouwprogramma op.
BENOveer je in fases? Hou dan altijd een bepaald doel voor ogen, want zo vermijd je overbodige ingrepen en kosten. Een investering kan immers zodanig groot zijn, dat je het beter niet uitvoert ( zo is het soms interessanter om eerst te slopen en vervolgens terug op te bouwen).
Bepaal je budget … en ga er niet over.
Naast een goed plan, laat je best ook een gedetailleerde raming opmaken. Ook hierin staat de BENOvatiecoach je graag bij! Als de voorziene werken niet binnen je budget passen, kun je bijvoorbeeld zaken faseren, zelf werken uitvoeren, het plan aanpassen … Beter vooraf je BENOvatie bijschaven, dan tijdens de werken zonder budget komen te zitten.
Leg (duurzame) accenten.
Denk goed na over hoe je van je renovatie een lonende BENOvatie kunt maken. Zo voorziet de overheid alvast een pak interessante premies. Straks investeren in zonnepanelen, in een zonneboiler of beide?
De aanhouder wint!
BENOveren is vooral … volhouden. In een maand zul je de klus hoogstwaarschijnlijk niet klaren. Hou dus volgende bedenkingen en tips in het achterhoofd: ga ervan uit dat niet alle werken even vlot zullen verlopen. Ruim regelmatig de werf op, zodat je het overzicht behoudt. Verlies je relatie niet uit het oog (het blijven uiteindelijk maar bakstenen ;-)). En maak bovenal veel foto’s! Altijd fijn, al was het maar om even terug te kijken als je het even niet meer ziet zitten.
Start alvast met de BENOvatiechecklist.
Ga je straks BENOveren? Stel jezelf dan volgende vragen:
- Is je woning volledig vergund? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden (stedenbouw, technische beperkingen)?
- Zijn er plannen van de woning beschikbaar?
- Zijn de technische voorzieningen (cv, water, elektriciteit ...) nog in goede staat en laten ze aanpassingen toe?
- Wat is de toestand van het dak, muren, vloeren, ramen en deuren?
- Nood aan (extra) thermische en/of akoestische isolatie?
- Zijn er vocht- of schimmelplekken?
Expert aan het woord
“Let op met liefde op het eerste gezicht … Een leuke voorgevel, geweldige tuin, lichtrijke living, fantastisch keuken … verdoezelen soms de beperkingen van een woning.
Belangrijke aandachtspunten die niet altijd meteen te zien zijn, maar op de lange termijn wel voor problemen kunnen zorgen.
Daarom is het raadzaam om bij je aankoop of verbouwing een professional (aannemer, architect, BENOvatiecoach …) in te schakelen.
Die kan je vervolgens wijzen op de gebreken en/of mogelijke oplossingen, en tegelijk rekening houden met je beschikbare budget.”
