5 misvattingen over zonneboilers

24 juli 2020 - Leestijd: 3 minuten
zonneboiler en zonnepanelen

Investeren in een zonneboiler is altijd een goede zaak: de aankoopprijs is quasi de laagste van alle technieken op basis van hernieuwbare energie. Op jaarbasis bespaar je met een zonneboiler bovendien tot 60% op je warm waterfactuur. En toch doen er tal van fabels de ronde… We klaren een en ander uit.

1. Geen zon, geen warm water

Een zonneboilersysteem werkt eigenlijk op het licht van de zon, en niet op warmte. Dat maakt dat het ook putje winter je sanitair warm water kan opwarmen. Zonlicht is er namelijk altijd, zelfs op een grijze dag.

Een zonneboilersysteem bestaat uit collectoren en een opslagvat - de boiler. De zonnecollector ziet eruit als een zwarte plaat. Die vangt het zonlicht op, en met de energie van dat licht verwarmt hij de vloeistof die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat die opgewarmde vloeistof naar het opslagvat. Daar geeft ze haar warmte af aan het sanitaire water via een warmtewisselaar. Is het water dan niet warm genoeg, dan zorgt de naverwarming - door bijvoorbeeld de condensatieketel - voor bijkomende warmte om van 45° tot 60°C te geraken.

2. Een zonneboiler installeren, dan moet je je hele verwarmingsinstallatie vervangen

Een zonneboiler kan meestal gewoon naast de verwarmingsketel worden geplaatst. Ingrijpende werken zijn niet nodig. De verwarmingsketel zelf kan je gewoon behouden. Is die ouder dan 15 jaar? Overweeg dan wel een nieuwe condensatieketel. Een condensatieketel verbruikt immers tot 35% minder dan een oude ketel.

3. Zonnecollectoren gaan snel stuk

Zonnecollectoren bestaan meestal uit borosilicaatglas. Dat is een zelfreinigend veiligheidsglas dat zelfs bestand is tegen hevige regen en hagel, en ook tegen bijvoorbeeld een voetbal!

4. Zonnecollectoren vergen veel onderhoud

Eens geïnstalleerd, zal een zonneboiler gemakkelijk zo’n 25 jaar werken. Misschien zal je in die tijd wel eens een pomp of een expansievat moeten vervangen, maar voor de rest blijft het systeem optimaal. De vloeistof die zorgt voor de warmteoverdracht tussen collectoren en buffervat moet maar één keer om de drie jaar worden gecontroleerd en eventueel vervangen.

5. Een dure investering met weinig opbrengst

Een zonneboiler heb je soms al terugverdiend op minder dan 6 jaar! Collectoren gericht naar het zuiden, met een hoek van 45°, leveren het beste rendement. Met 5 m2 zonnecollectoren kun je je jaarlijkse energiefactuur voor warm water meer dan halveren. Vergeet ook niet de premie waarop je aanspraak kan maken, aan te vragen via Fluvius. Het plaatsen van een zonneboiler maakt ook deel uit van de maatregelen die recht geven op een totaalrenovatiebonus, op gratis begeleiding door een BENOvatiecoach, en op een korting op de onroerende voorheffing bij ingrijpende energetische renovaties.

Benieuwd hoe zo’n zonneboiler precies werkt? We leggen het helder uit in deze video: Hoe werkt een zonneboiler?

BRON: BENOvatiemagazine 2019, redactie Violette Goethals

Expert aan het woord

“Een warmtepompboiler is alvast een heel goed energie-efficiënt alternatief voor als je weinig sanitair warm water verbruikt. Beschik je bovendien over een klein dakoppervlak? Kies er dan eventueel voor om vacuümcollectoren te plaatsen. Deze bieden een hoger rendement dan vlakke collectoren, waardoor je kleinere panelen kunt gebruiken. En kleinere panelen betekent uiteraard ook minder 'visuele overlast'.”

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premies - energie-efficiëntie, Fluvius