5 goede redenen om te investeren in zonnepanelen

21 maart 2019 - Leestijd: 2 minuten
5 goede redenen om te investeren in zonnepanelen

Wie investeert in zonnepanelen, geniet van de gratis energie van de zon. Zo’n installatie blijft dan ook een populaire keuze voor gezinnen, bedrijven en organisaties. We zetten 5 belangrijke drijfveren op een rij.

1. Het is een slimme investering

Zonnepanelen installeren moet je niet zien als een kost, wel als een investering. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen op 8 tot 10 jaar terug. Vanaf dan betaal je gemiddeld 750 euro per jaar minder voor elektriciteit dan gezinnen zonder zonne-installatie.

2. Het geeft meer waarde aan je huis

De verkoopprijzen van huizen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen liggen beduidend hoger dan voor panden zonder zonne-installatie. Potentiële kopers zijn dus duidelijk bereid om een meerprijs te betalen voor een woning die al energie-efficiënt is.

3. Je wekt groene energie op

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de zon een onuitputtelijke energiebron. Bovendien zijn zonnepanelen al voor 90% recycleerbaar. Door over te schakelen op zonne-energie, werk je dus actief mee aan een schonere wereld met minder CO2 - uitstoot en (kern)afval.

4. Je bent minder afhankelijk van leveranciers

Vaak beschikken gezinnen over voldoende zonnepanelen om in hun huishoudelijk verbruik te voorzien. Enkel als ze meer verbruiken dan hun installatie opwekt, moeten ze nog stroom aankopen bij hun leverancier. 

5. Je nieuwbouw voldoet aan de energievoorwaarden

Sinds 2006 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan de EPB-norm, de EnergiePrestatie en Binnenklimaat-norm. Die stelt dat nieuwe woningen jaarlijks 15 of meer kWh/m2 hernieuwbare energie moeten opwekken. Dat kan op verschillende manieren, maar het plaatsen van zonnepanelen is veruit het goedkoopst en eenvoudigst.