5 goede redenen om te investeren in zonnepanelen

19 mei 2020 - Leestijd: 2 minuten
5 goede redenen om te investeren in zonnepanelen

Wie investeert in zonnepanelen, geniet van de gratis energie van de zon. Zo’n installatie blijft dan ook een populaire keuze voor gezinnen, bedrijven en organisaties. We zetten 5 belangrijke drijfveren op een rij.

1. Het is een slimme investering

Zonnepanelen installeren moet je niet zien als een kost, wel als een investering. Vanaf dan betaal je gemiddeld 750 euro per jaar minder voor elektriciteit dan gezinnen zonder zonne-installatie.

2. Het geeft meer waarde aan je huis

De verkoopprijzen van huizen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen liggen beduidend hoger dan voor panden zonder zonne-installatie. Potentiële kopers zijn dus duidelijk bereid om een meerprijs te betalen voor een woning die al energie-efficiënt is.

3. Je wekt groene energie op

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de zon een onuitputtelijke energiebron. Bovendien zijn zonnepanelen al voor 90% recycleerbaar. Door over te schakelen op zonne-energie, werk je dus actief mee aan een schonere wereld met minder CO2 - uitstoot en (kern)afval.

4. Je bent minder afhankelijk van leveranciers

Vaak beschikken gezinnen over voldoende zonnepanelen om in hun huishoudelijk verbruik te voorzien. Enkel als ze meer verbruiken dan hun installatie opwekt, moeten ze nog stroom aankopen bij hun leverancier. 

5. Je nieuwbouw voldoet aan de energievoorwaarden

Sinds 2006 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan de EPB-norm, de EnergiePrestatie en Binnenklimaat-norm. Die stelt dat nieuwe woningen jaarlijks 15 of meer kWh/m2 hernieuwbare energie moeten opwekken. Dat kan op verschillende manieren, maar het plaatsen van zonnepanelen is veruit het goedkoopst en eenvoudigst.
 

Expert aan het woord

Hoe je een PV-installatie efficiënt gebruikt? Hiervoor maak ik graag de vergelijking met de vakantieperiodes die ik destijds doorbracht bij mijn grootmoeder. Als ze ‘s morgens opstond, keek ze altijd eerst naar buiten om te checken welk weer het was. Scheen de zon en was er een beetje wind? Dan was dit meteen het sein om de was te doen. Met een PV-installatie volg je precies dezelfde redenering: van zodra de zon straalt, laat je de wasmachine, droogkast, … (kortom, alle apparaten die elektriciteit verbruiken) draaien. Zo maak je optimaal gebruik van de beschikbare zonne-energie, en dus de productie van elektriciteit door je PV-installatie!

Patrick Steurbaut, Fluvius
Patrick Steurbaut
Specialist REG-beleid en premies - energie-efficiëntie, Fluvius